A pillekönnyű habkarika

Amolyan retró karácsonyi édesség, amivel dédszüleink jobb híján feldíszítették az ünnepi fát is. Persze még mielőtt összeszólalkozna a család apraja-nagyja, vannak, akik imádják a habcsókot, és nem is olyan nagy bűn, ha évente egyszer sütünk belőle egy tepsivel.

A karácsonyban az is a jó, hogy sokan örömmel megkóstolnak mindenféle olyan édességet, amit máskor nem. Ilyen például a szaloncukor mellett a habcsók (vagy habkarika, formától függően), ami – valljuk be – nem a legegészségesebb nyalánkságok közé tartozik. Amolyan retró karácsonyi édesség, amivel jobb híján dédszüleink még díszítették az ünnepi fát is. Pláne, hogy ebből a két összetevőből (tojás és cukor) tényleg nem csak a legolcsóbb, de némi fantáziával a legszebb karácsonyfadísz is készíthető.

A habcsók remek karácsonyfadísz is

Idén a természetes és a natúr karácsonyfadíszek a kelendőbbek, több fából vagy szalmából készült, natúr színvilágú dekorációval jelentkeztek a nagyáruházak is. Azt is látni kell viszont, hogy az idei áremelkedések miatt a karácsonyi dekorációkért is borsosabb árakat kell fizetnünk. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy mire adunk ki pénzt. Ezért is lehet hasznos, ha újra elővesszük dédanyáink filléres praktikáit, megnézzük, ők mivel is díszítették a karácsonyfát.

Hogyan is készül a habcsók?

A habcsókkészítés nem különösebben bonyolult tudomány, ahogyan azt magunk is látni fogjuk. Csupán sok tojásfehérjére és cukorra van ahhoz szükség. Ha professzionálisan szeretnénk eljárni, vásárolhatunk hozzá külön „habcsókkészítő csövet”, de megteszi egy zacskó is. Van, aki keményítőt és sütőport is használ, dédanyáink viszont simán csak két összetevőből készítették, viszont nem sajnálták rá az időt.

Habcsók

  • 2 db tojásfehérje,
  • 10 dkg porcukor.

A tojásfehérjékhez hozzátesszük a cukrot, pár csepp ecettel hidegen vagy gőzön kemény habot verünk. Amikor a habverő megáll az anyagban, kávéskanállal kis halmokat rakunk, gyenge tűznél megsütjük, ízesíthetjük vágott dióval, kakaóval vagy mazsolával.

Habcsók másként

  • 3 db tojásfehérje,
  • 30 dkg porcukor.

A 30 dkg cukrot 6 kávéskanál vízzel, 1 kávéskanál ecettel felforraljuk, majd a 3 tojás fehérjét felkeverjük habnak. Ez után a kettőt összekeverjük és gőz felett habverővel addig dolgozunk rajta, amíg jó kemény nem lesz. Nyomózsákba tesszük, sütőpapírral bélelt tepsibe köröket, cseppeket nyomunk, és 80 fokos sütőben kb. 2 órán keresztül szárítjuk.

Fontos, hogy ne forró vagy meleg sütőbe tegyük, hiszen nem sütni kell a habkarikát, hanem csak szárítani, azt viszont hosszan. Ha túl meleg a sütő, akkor megbarnul, megsül, mi pedig szép fehér (vagy rózsaszín) karikákat szeretnénk.

Sok múlik a díszítésen

Díszíthető olvasztott csokival száradás után, vagy színezhető felverés közben pár csepp ételfestékkel, vagy pár csepp málnaszörppel is. Pár csepp céklalé is elég, hogy megszínezze, de egy kis kurkumával és matchateaporral ki lehet próbálni a pasztellsárga és halványzöld színeket. Ezek ízben is izgalmassá teszik. Ha szeretnénk, apró cukorgyöngyökkel is megszórhatjuk a sütés előtt, ettől is mutatós lesz a habkarikánk.

A habcsókot fűszerezhetjük csipetnyi tört kardamommaggal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, őrölt szegfűszeggel, ami nem feltétlenül látszik meg a habban, de az ízét ugyancsak gazdagítja.

Forrás: hellovidek.hu.

Call Now Button