A Magyarország tortája verseny döntősei

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe köszöntésére.

Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Az idei versenyre 33 torta nevezése érkezett, ami messze túlszárnyalta a szervezők várakozását. Érdekesség, hogy idén az eper, a szeder, a mák és a kávé több versenyzőnél is favorit volt, több torta alapízeit ezek képviselték. A magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl is több versenytortában szerepet kapott idén. Megjelentek olyan izgalmas zöldségek is, mint a rebarbara, a cékla vagy a paprika. Újdonság volt, hogy idén nemcsak kerek tortákkal lehetett nevezni, hanem szögletes tortákkal is. Többen éltek ezzel a lehetőséggel, több modern formájú és újhullámos díszítésű torta versengett a továbbjutásért.

A Magyarország tortája verseny idei döntősei:

Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda, Komárom)

Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók cukrászda, Budapest)

Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre cukrászda, Nagybajcs)

Szabacsi rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert cukrászda, Szigetszentmiklós)

Őszi pitymallat – a Nándori cukrászda csapata (Nándori cukrászda, Budapest)

A döntőben a tortákat az ipartestület bemutatóműhelyében élőben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás tortája

Olyan új, kreatív sütemények nevezését várta az ipartestület, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek. A versenymunkákban fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró, bodza. A felhasználásra javasolt további alapanyagok az alábbiak voltak: homoktövis, málna, szeder, szamóca, berkenye, pálinkák, likőrök, minőségi magyar borok, szarvasgomba, vargánya, kakukkfű, kapor, menta, fenyőmag, méz, kamilla, levendula, turbolya, mandula, citromfű.

A versenyzők bebizonyították, hogy a magyar cukrászok ezer szállal kötődnek a természethez és a természet adta csodás alapanyagokhoz.

Az Egy a természettel verseny döntősei:

Nimród – Füredi Krisztián (Hisztéria cukrászda, Tápiószecső)

Kikelet – Póti Éva és Rubint Regina (G & D kézműves cukrászda, Somoskőújfalu)

Hunyadi huszár história – Sztaracsek Ádám (Jánoska cukrászda, Komárom)

Csodaszarvas – Alena Garannikova (Cake and More by Garannikova, Budapest)

Erdei kisvasút – Sulyok Ágoston (Mészáros cukrászda, Szombathely)

Újításként a versenyzőknek a második fordulóra a torta modern, egyszemélyes desszertváltozatát is el kell majd készíteniük.

Magyarország cukormentes tortája verseny

Különleges alapanyagokból idén sem volt hiány a Magyarország cukormentes tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Zila kávéházban rendezett meg a Magyarország tortája verseny előtt. A cukrászok olyan alkotóelemekkel kísérleteztek, mint a kuszkusz, a kardamom, a tápiókagyöngy és az édesburgonya. A zsűri tagjai leginkább a kreatív megoldások és a harmonikus ízek együttes meglétét értékelték a döntősök kiválasztásakor. Végül a zsűri málna-, szeder-, zserbó- és barackízű tortákat juttatott tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

A zsűri összetett szempontrendszer alapján anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott torták, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

A Magyarország cukormentes tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Beszterce rózsája Hisztéria cukrászda, Tápiószecső

Erdei nimfa Vanília & Gelarto cukrászda, Nagykőrös

Havasi málna REÖK Kézműves cukrászda, Szeged

Szedresem AMI süti, Monor

Zserbó cukormentesen REÖK kézműves cukrászda, Szeged

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

Call Now Button