A D-vitamin-pótlás fontosságáról

Most, hogy benne vagyunk a koronavírus-járvány második hullámában, és a hideg idő is beköszöntött, még fontosabbá válik, hogy felturbózzuk a szervezetünket, és sok vitamint fogyasszunk.

Az emberek közel 80 százaléka D-vitamin-hiányban szenved. A szervezetükben csak a D-vitamin-szükséglet negyede van jelen. A D-vitamin-hiánynak sokáig nincs semmilyen testi tünete, ezért sem érezzük szükségét a pótlásának. Orvosilag is bizonyított tény, hogy a D-vitamin nagyban hozzájárul a koronavírus elleni védekezéshez is. De vajon mi a legjobb módja, hogy hozzájussunk a „napfény” vitaminjához?

A legfontosabb D-vitamin-források

Természetesen az élelmiszerekből és a kapszulákból is hozzájuthatunk D-vitaminhoz. A legjobb mégis az, ha a szervezet maga állítja elő az optimális működéséhez elengedhetetlen D-vitamint a napfény által. Az év jelentős szakaszában viszont kevés vagy gyenge a napfény ahhoz, hogy azon keresztül elégséges mennyiségű D-vitaminhoz jussunk. A második legjobb D-vitamin-forrás továbbra sem a kapszula, hanem a helyes táplálkozás.

D-vitaminban dús ételek

A legtöbb olajos halban megtalálható a D-vitamin, közülük a szardínia, a csukamájolaj, a lazac és a tőkehalmáj a legjobb források. Ezenkívül még a zsíros tej és tejtermékek, a máj, a tojás, a hüvelyesek és a gomba bővelkednek D-vitaminban.

Sajnos szinte lehetetlen naponta elegendő mennyiséget elfogyasztani ezekből az ételekből, hogy az fedezze a napi D-vitamin-szükségletünket. Ezért érdemes beszerezni D-vitamin-tablettát is.

Call Now Button