Hogyan ünnepelnek a világ más tájain?

Míg nálunk általában a Jézuska hozza az ajándékokat, Európa és a világ más országaiban különbözőek a karácsonyi szokások, sőt az ajándékozás időpontja sem ugyanaz. Körképet készítettünk arról, más népek számára milyen ünnep a karácsony.

A szomszédos Ausztriában Christkind, vagyis karácsony gyermeke, Németországban pedig Weihnachtsmann, vagyis a télapó hozza az ajándékokat. Mivel a fenyőfa-állítás hagyományának Németország a hazája, a díszítés elterjedése is innét ered. Ma is a német városokban látjuk a legszebb karácsonyi díszkivilágításokat, bár Svájc sem marad el, Zürichben például a város karácsonyfáján minden évben Swarowski-kritályok ragyognak. Angliában a Christmas az év legfontosabb ünnepe. Londonban a Trafalgar Square-en megcsodálható egy hatalmas fenyőfa, mely a norvég nép ajándéka a briteknek II. világháborús segítségükért. Az ajándékosztó Father Christmas piros, földig érő köpönyegében érkezik a kéményen keresztül, s a kandalló párkányára kikészített hosszú szárú zokniba  –stockingba – pakolja a finomságokat. December 24. még munkanap a briteknél is, ilyenkor este baráti társaságokban jönnek össze és együtt iszogatnak, majd 25-én bontják ki az ajándékokat és családi körben ünnepelnek. Ekkor kerül az asztalra a hagyományos karácsonyi töltött pulyka. A tévében pedig a királynő esti ünnepi köszöntőt mond, amit minden brit kötelességének tart meghallgatni.

Az írek karácsonya hagyományosan ötvözi az ír katolikus, a kelta pogány és az anglikán protestáns szokásokat. Fenyőfát állítanak, annál is inkább, mert a téli napéjegyenlőség alkalmával szakrális szerepet játszó örökzöldeket a kelták terjesztették el. A gyerekeknek Írországban is Christmas Father hozza az ajándékot karácsony éjjelén a zoknijukba. Az írek katolikus szokás szerint éjféli misére is mennek.

Több európai ország hagyományai szerint összekapcsolódik a karácsony ünnepe és az ajándékosztó Télapó érkezése. Az igazi Télapó messzi Finnországból, Lappföldről kerekedik fel decemberben, amikor közeleg az ünnep, s elindul nagy körútjára. Bekopog a házakba és ahol jó gyerek lakik, otthagyja a várva várt ajándékot. Joulupukki az év során egyébként Rovaniemi városában él, ahol meg is lehet látogatni, igazi turistalátványosság. Naphosszat az irodájában ül és válogatja a gyerekek leveleit, amelyek a világ minden tájáról érkeznek.

A finn karácsony szép szokása, hogy első nap családi körben ünnepelnek, még a telefont sem veszik fel. Megvendégelik a velük élő háziállatokat, illetve megetetik a fészkelő madarakat. Svédországban hasonlóak a szokások, viszont Jultomten, vagyis egy manó hozza a karácsonyi ajándékokat.

Vallástól függetlenül az Amerikai Egyesült Államokban is szinte mindenki megünnepli a karácsonyt. Az amerikai otthonokat heteken át kívül-belül csodásan feldíszítik, a karácsonyfa központi helyet kap. Santa Claus, azaz a Mikulás 24-én az éj leple alatt érkezik, és általában csak másnap reggel bontják ki az ajándékokat. A hagyományos karácsonyi ételek a töltött pulyka, a sonka, a marhasült, illetve a Yorkshire-puding. Amerikában sok szervezet rendez karácsonyi étel-, ital-, ajándékosztást azoknak az embereknek, akik az otthon és az étel melegének hiánya miatt kénytelenek élni.

Ausztráliában szintén állítanak karácsonyfát, ami többnyire műfenyő, hiszen ott éppen forró nyár van. A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát pedig többnyire a szabadban tálalják, majd az ünneplők megfürdenek a tengerben.

Oroszországban a miénktől eltérő pravoszláv naptár szerint január elsejére esik a karácsony és az ajándékozás a feldíszített karácsonyfa alatt. A Gyed Moroz (Télapó) trojkán közlekedik, segítője Sznyegurocska (Hópelyhecske), Fagy Apó unokája.

Olaszországban és Spanyolországban is eltérőek az időpontok, a hagyomány szerint az ajándékozás fő napja január 6. Itália több vidékén La Befana, vagyis vízkereszt szülötte hozza a kötényében az ajándékokat. A karácsony, „Natale”, vagyis a születés napja, amikor az olaszok Jézus születésének napját ünneplik. Olaszországban nagyon kedveltek a betlehemi ábrázolások, az olaszok 24-én több templomot is végigjárnak, hogy ezeket lássák. A karácsony esti vacsora az olaszoknál hagyományosan hal, amelyből többféle is kerül az asztalra. A vacsorát mindig a híres „panettone”, a karácsonyi kalács zárja.

Spanyolországban vízkeresztkor a gyerekek a kitisztított, kifényesített cipőiket a küszöb elé teszik, és abba kapják – a magyar Mikulás-szokáshoz hasonlóan – az ajándékot. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcstől (Háromkirályok) várják az ajándékot.

Görögországban pedig a karácsony 12 napot felölelő folyamatos ünnep, éppen ezért a december 25-től január 6-ig tartó időszakot Dodekamerónak nevezik. Ebben benne foglaltatik mindhárom ünnep, a karácsony, az újév és a vízkereszt. A görögöknél a karácsonyi ünnepkörhöz nagyon sok legenda, mese, babona kötődik.

Call Now Button