Mutatjuk a világ legnagyobb gyémántját, ami nem talál gazdára

Miután tavaly nyáron kudarcba fulladt a világ legnagyobb, teniszlabda-méretű, különleges nyers gyémántjának árverése, számos elgondolás mellett felmerült, hogy vágva és csiszolva lehetne értékesíteni.

A 2,5–3 milliárd éves, teniszlabda-méretű, színtelen gyémántot Botswanában találták 2015 novemberében a kanadai Lucara Diamond Corporation bányájában, később Lesedi La Ronának nevezték el, amely a botswanai setswana nyelven azt jelenti: „a mi fényünk”.

Volt már ennél nagyobb

Az 1109 karátos, IIa típusú darab minden idők második legnagyobb drágakő-minőségű gyémántja a Botswana északi részén működő Karowe bányából került elő. A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméterszer 56 milliméterszer 40 milliméter. A szakértők korábban úgy vélték, hogy mivel a drágakő kivételesen áttetsző, ezért a legnagyobb csúcsminőségű gyémánt készülhet belőle, amelyet valaha vágtak és csiszoltak.

Nem érte el a licit a 70 millió dollárt (18, 7 milliárd forint)

Fotó: DONALD BOWERS/GETTY IMAGES A SOTHEBY’S SZÁMÁRA

A kanadai cég vezetője, William Lamb tavaly nyáron bocsátotta árverésre a gyémántot a Sotheby’s akciósházban. Úgy gondolta, hogy a dúsgazdag befektetők, akik műkincsekért is vagyonokat fizetnek ki, egy ilyen különleges nyers gyémántot is megvásárolnak majd. Az aukción azonban a legnagyobb licit 61 millió dollár (16,3 milliárd forint) volt, ami nem érte el a 70 milliós (18,7 milliárd forintos) kitűzött árat.

Az árverés ugyanakkor megmutatta, hogy van piaca a kőnek, és ha a Lucara vár néhány évet, valószínűleg el tudja majd adni a rendkívüli nyers gyémántot – vélte Edahn Golan gyémántszakértő.

Paul Zimnisky független gyémántelemző arra is rámutatott, hogy a Lucara nevét a Lesedi La Rona miatt ismerte meg a világ, tehát a publicitás szempontjából máris nagy értéke van drágakőnek.

Van, aki egyből vágna

Más vélemények szerint a Lucarának társulnia kellene erre felkészült vállalatokkal, és vágva, csiszolva kellene eladnia a gyémántot.

A Rare Diamond House (RDH) ügyvezető igazgatója, Oded Mansori azt tanácsolta a Lucarának, hogy ne kapaszkodjon a Lesedibe, mivel az új bányászati technológiáknak köszönhetően bármikor előkerülhet egy nagyobb gyémánt.

Könnyebben találják meg a nagy köveket az új technikákkal

A Lucara is egy különleges, röntgenérzékelőkkel felszerelt nagy gyémántkutató géppel találta a Lesedit és még további két nagy gyémántot, egy 813 és egy 374 karátos követ két nap alatt.

A 813 karátos Constellation nevű gyémántot egy dubai kereskedőcég vásárolta meg 63 millió dollárért (16,9 milliárd forintért), a 374 karátos kőért pedig Laurence Graff brit gyémántkereskedő fizetett 17,5 millió dollárt (4,7 milliárd forintot).

Fotó: Lucian Coman – a Constellation

„A bányászok egyre fejlettebb technológiával dolgoznak, ezért kerül elő hirtelen ennyi nagy kő. Úgy vélem, az anyatermészet még tartogat néhány meglepetést számunkra” – fogalmazott Mansori. Lamb viszont úgy gondolja: „semmi sem garantálja, hogy lesz egy következő darab”.

A legnagyobb drágakő-minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.

 

Call Now Button