Így jutott el a teljes foglalkoztatottságig egy borsodi falu

Minőség

 

Mád igazi gasztrofaluvá vált, az év éttermével, a Gusteau Kulináris Élményműhellyel büszkélkedhet, míg boraival nemzetközi sikereket ér el. A Jó éjszakát Mád! kapcsán beszélgettünk a Mádért Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, a rendezvény szervezőjével, Dubóczki Dorinával és Tatárka József polgármesterrel.

2007-ben alakult meg a Mádi Eredetvédelmi Egyesület, mely meghatározó volt a település életében. A Szepsy István vezette Mádi Kör szigorú eredetvédelmi szabályozást vezetett be, célul tűzve ki a helyi borok magas minőségének biztosítását, ez pedig a kiváló alapanyagnál kezdődik, jelen esetben a szőlőnél.

Minőségi éttermek

A minőségi borok mellett pedig más szolgáltatások és termékek esetében is a kiválóság lett az irány. Így lettek a borászatok mellett olyan egyéb magas minőségű szolgáltatások, mint a helyi alapanyagokat feldolgozó Gusteau Kulináris Élményműhely, mely a 2017-es év étterme lett a Gault & Millau szerint, de kiemelkedő az Első Mádi Borház vagy a Percze étterem, melyek az ez évi Dinig Guide 100-as listájába is bekerültek, így a tíz legjobb vidéki étterem között három mádi, amivel a település abszolút rekorder.

A kezdeti sikereknek köszönhetően újabb vállalkozások alakultak, felépült a Botrytis Hotel, de egyre másra újították fel a régi épületeket és töltötték meg funkcióval a Mádra befektetők.

Manufaktúrák és munka

A helyiek közül sokan ezekben a kiváló szolgáltatást nyújtó helyek valamelyikén találtak munkát, de voltak, akikre átragadt a vállalkozási kedv. A régen még mennyiségre utazó őstermelők és családi borászatok is elindultak a minőséget jelentő úton. Más a borokhoz illő sajtokat készít, esetleg szappant, vagy mézet, gyümölcslevet, kis manufaktúrájukban biztosítják megélhetésüket. Nem hivatalos adat, de mára Mád eljutott oda, hogy gyakorlatilag mindenkinek van munkája, aki dolgozni szeretne.

A legmagasabb elérhető minőség kerül a tányérra

Ahhoz azonban, hogy Mád egy kis bányászfaluból a borászat és gasztronómia fellegvárává váljon, nagyon sok munka és tanulás vár még mindannyiunkra. Itt kell megjegyezni, hogy a vállalkozók nagyon odafigyelnek a munkaerő folyamatos képzésére, iskoláztatására, hiszen csak így lehet a szolgáltatások magas színvonalát fenntartani.

Tulajdonképpen a mádi rendezvények, mint a június 9–10-én telt házzal megrendezésre kerülő Jó éjszakát! vagy a Mádi Furmintünnep is egy-egy kezdeményezés a magyar termékekért és egyfajta köszönetmondás is azoknak, akik segítették ezt a kis települést céljai elérésében, immár tíz éve – teszik hozzá.

Az első képet a Mádért Kulturális Nonprofit Kft.-től kaptuk, míg a második a Shutterstockról van.

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: pénzvilág

Call Now Button