Vasárnap lesz az Ezer lámpás éjszakája

Országszerte tizenhárom helyszínen, a fővárosban az Ötvenhatosok terén, jótékonysági koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.

Vasárnap tartják az Ezer lámpás éjszakáját az eltűnt gyermekekért. Országszerte tizenhárom helyszínen, a fővárosban az Ötvenhatosok terén jótékonysági koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket. A program ötletgazdája, Kárász Róbert elmondta: valamennyi helyszínen lesznek rendőrök és civil szervezetek, felvilágosító programokat, mentési bemutatókat tartanak. Este fél tízkor tízezer világító lufit engednek a magasba, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a gyermekeltűnés aggasztó jelenségére. Kárász Róbert elárulta, hogy az Ezer lámpás éjszakáját hetedszer rendezik meg, tejesdoboz-akciójuk keretében pedig 2011 óta több mint száz eltűnt fiatal képe szerepelt több millió tejesdobozon, és harmincukat találták meg az akciónak köszönhetően.

Kárász Róbert az Ezer lámpás éjszakája program ötletgazdája Fotó: MTI/Mohai Balázs

Németh Ágnes, az az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője ismertette: évente több mint 18 ezer fiatalt keres a rendőrség. Az eltűnt fiatalkorúak 30 százaléka egy napon belül, másik 30 százalékuk egy héten, 35 százalékuk egy hónapon belül megkerül, az eltűntek 3–5 százalékát huzamosabb ideje keresik.

Világító léggömböket engednek a magasba az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódó Ezer lámpás éjszakája rendezvényen Budapesten az 56-osok terén  Fotó: MTI/Marjai János

Az eltűnt gyermekek világnapját 1983-ban tartották meg először az Egyesült Államokban, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt hatéves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. Az Ezer lámpás éjszakája részletes programja megtalálható az ezerlampasejszakaja.hu oldalon és az esemény Facebook-oldalán.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei