Változókor: a lelki kihívásokra is van megoldás!

Elfogadni, hogy ez is csak egy véges korszak az ember életében és tudatosan készülni rá lélekben: ez a titka azoknak, akik könnyedén átvészelik a változókor kihívásait.  

Bár a klimax a férfiakat is mélyen érinti, a tünetek a nőknél többnyire erősebben jelentkeznek. Az átlagosan a negyvenes évek vége felé kezdődő és az ötvenes években befejeződő változókor hossza és minősége minden nőnél más és más: lehet nagyon elhúzódó és intenzív is, míg mások lazán és könnyedén élik meg. Ők azok, akik testileg és lelkileg is erősebbek, a jó hír pedig az, hogy erre tudatosan fel lehet készülni. Például úgy, hogy csak a pozitív vonatkozásra koncentrálunk, hiszen felszabadító érzés is lehet, hogy egy új életkorba léptünk, a gyerekeink már kirepültek, mentesülünk a hétköznapi kötelezettségek alól és több idő jut magunkra. Érdemes ezért olyan programokat, új életcélokat keresni, amelyek lekötik a figyelmünket és pozitív érzésekkel töltenek fel.

A tünetek a nőknél többnyire erősebben jelentkeznek

Szintén tudatosan figyeljünk arra, hogy ne merüljünk bele a problémákba, hanem mindig keressünk valamilyen kiutat, amibe belekapaszkodhatunk, ami számunkra a boldogság forrását jelentheti. Erre intenzíven rásegíthetünk a rendszeres testmozgással, hiszen a sportolás során emelkedik a szervezetben az endorfin, közismert nevén a boldogsághormon szintje. A jógázás például sokat segít, hiszen megtanít magunkra figyelni, ezáltal az önbizalmunkat is erősíti, ez utóbbi pedig kellő mennyiségben nagy segítségünk lehet, hiszen döntően befolyásolja a párkapcsolatunk minőségét. A nemi hormonok csökkenése miatt bekövetkező anatómiai változások és az ebből adódó testi panaszok blokkolják a nemi vágyat, és megjelenik a félelemérzet attól, hogy nem tudunk többé megfelelni a párunknak. Ezért is fontos, hogy eltereljük a figyelmünket, ne őrlődjünk nap mint nap, hanem töltekezzünk fel, és ne a gondokat húzzuk magunkra, hanem keressük az új élményeket. Járjunk el társaságba, de kerüljük az alkoholfogyasztást, az ugyanis tovább mélyíti a depressziós, „nincs kedvem semmihez” hangulatot.

Ha tehát valaki elfogadja, hogy ez egy természetes állapot, és nem tiltakozik ellene hasztalan, az jó eséllyel sokkal könnyebben átvészeli a változókor testi és a lelki tüneteit egyaránt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei