Szűrőkamion a IX. Nyugdíjas Expón

Szűréssel megelőzhető a baj

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a szűrővizsgálatok segítenek a betegségek megelőzésében, illetve az időben felfedezett betegségek jobb eséllyel gyógyíthatók, még sem szánjuk rá magunkat, hogy bizonyos kort elérve rendszeresen szűrővizsgálatokra járjuk.

A szűrés lehetősége „házhoz jön” egy hatalmas szűrőkamion formájában

Más kérdés, amikor a szűrés lehetősége szinte „házhoz jön” egy hatalmas szűrőkamion formájában. Magyarországon különösen nagy jelentősége van annak az átfogó Európai Nemzeti Egészségvédelmi Programnak (European National Helathcare Program), amelyben 74 szervezet fogott össze és az Európai Unió irányelvei alapján országjáró szűrőkamion helyben kínálja fel a lakosságot leginkább veszélyeztető betegségek legfontosabb szűrővizsgálatainak elvégzését. A 2010-ben kezdődött és 2017-ben is folytatódó program a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának nemzeti programjával konszenzusos együttműködésben valósul meg, szorosan beilleszkedve a Nemzeti együttműködés programjába is.

Köztudott, hogy a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, amely mögött aggasztó mértékű az térségi és társadalmi egyenlőtlenség húzódik meg. A szűrőprogram ezt kívánja ellensúlyozni azért, hogy hogy minél több magyar állampolgár életkortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül megismerje saját egészségi állapotát és még időben felismerje a megelőzés fontosságát. Európában eddig 1424 helyszínen 6 315 698 vizsgálatot végeztek el és több mint 403 598 látogatót fogadtak a szűrőprogram munkatársai. A program szerint hazánkban 2010–2020 között évente 125 helyen jelennek meg a szűrőkamionnal, átfogó vizsgálatokat végeznek, prevenciós és életmód-tanácsadást nyújtanak fiataloknak, családoknak, nyugdíjasoknak egyaránt. A visszatérő helyszínek közé tartozik az immár kilencedik alkalommal megrendezett Nyugdíjas Expo, az idén december 8–9-én a BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban, ahová ismét begördül a felszereltségben legkorszerűbb, húsz méter hosszú és négy méter magas, méreteiben is impozáns szűrőkamion.  

A szűrőkamionnal átfogó vizsgálatokat végeznek

Mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel, azonnali kiértékeléssel, és a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel, már csak ezért érdemes a Nyugdíjas Expóra látogatniuk, ahol mindezt egy helyen és egy időben kényelmesen, sok-sok érdekes program és látnivaló mellett igénybe vehetik. Szórakozás közben az egészségükkel is törődhetnek!

Nyugdíjas témával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: nyugdíjas

Akár ez is tetszhet A szerző további művei