Színpadon Marlene Dietrich testvérének története

Színpadra állítják Marlene Dietrich és megtagadott testvére, a náciszimpatizáns Elisabeth történetét a németországi Cellében.

A darab alapját Heinrich Thies 2017-ben megjelent Fesche Lola. Brave Liesl (Takaros Lola. Bátor Liesel) című biográfiája adja. Az ősbemutatót szeptember 7-én a cellei kastélyszínházban mutatják be. A színpadi változatot is Thies írja.

Miközben Marlene Dietrich a második világháború idején az amerikai katonákat szórakoztatta dalaival, testvére és annak férje Bergen-Belsenben mozit üzemeltetett a német haderő katonái és az SS emberei számára.

Az előadás térbeli közelségbe is hozza a történelmi eseményeket: az előadásnak otthont adó Celle csupán 20 kilométer távolságra van az egykori bergen-belseni koncentrációs tábortól, ahol a második világháború alatt több mint 52 ezer fogoly és 20 ezer hadifogoly halt meg.

A darab kísérőeseményeként a kastélyszínházban kiállításon mutatják be a lágerszínház egykori színpadfotóit. A színházat 1945-ben a tábor felszabadítása után alapították. Holokauszttúlélők dolgozták fel tapasztalataikat az előadások révén, de jiddis komédiákat is előadtak.

A darab fontos alkotóeleme a zene – mondta el Thies. Marlene Dietrich és egykori vetélytársa, Zarah Leander dalai mellett dzsessz-, klezmerdarabok és a 20-as évek slágerei is felcsendülnek.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei