Protézis előtt zsírátültetés?

Ortopédiai és sebkezelés, esztétikai szövetregeneráció

Egy nemrégiben szabadalmaztatott eljárásnak köszönhetően már Magyarországon is elérhetővé vált a LIPOGEMS saját sejtes eljárás, amelynek során a gyógyulás egynapos eljárás keretében, a beteg saját zsírszövetének beültetésével, idegen anyag felhasználása nélkül történik.

Hazánkban legalább kétmillióan élnek állandó vagy időszakos fájdalommal ízületi betegségek, gyulladás, porckopás miatt. A mozgásszervi betegségek, a porckopás népbetegséggé vált, amelyet az esetek nagy részében műtéttel, végül protézisbeültetéssel lehet orvosolni. A helyzeten gyökeresen változtathat egy nemrégiben szabadalmaztatott eljárás, amelyet már Magyarországon is alkalmaznak.

Köztudott, hogy Magyarországon hónapokat, sőt bizonyos esetekben akár éveket is kell várni az ortopédiai és egyéb műtétekre. Ezalatt jelentősen romlik a betegek életminősége, nemcsak az állandó fájdalom, hanem az enyhítésére szedett fájdalomcsillapítók mellékhatásai miatt is. Sikeres műtét esetén is hosszadalmas a felépülés, a rehabilitáció, nem beszélve arról, hogy előfordulhatnak szövődmények is.

A zsírátültetéses vagy saját sejtes kezelés forradalmian új módszer, az innovatív tudomány és a biotechnológia eredménye. Lényege az eltávolított zsírszövet felhasználása, megőrizve annak teljes, regeneratív tulajdonságokkal rendelkező mikrokörnyezetét. A kezelés a beteg saját zsírszövetének beültetésével, idegen anyag felhasználása nélkül, egynapos beavatkozással történik – mondta el dr. Molnár Szabolcs PhD ortopéd-traumatológus, az Istenhegyi Magánklinika főorvosa, az eljárás specialistája.

A kezelés hatása abban rejlik, hogy az „előállított” őssejtek különböző szöveti (differenciálódott) sejtekké képesek alakulni, mint például porcok, izmok, csontok, inak, szalagok sejtjei. Ez a folyamat mindig a környezethez igazodóan, a környező sejtekkel történő információcsere irányítása alatt zajlik le, így a differenciálódó őssejtek (szakmailag úgynevezett mesenchymális sejtek) biztosítják a sérült, hiányos szövet regenerációját. Emellett ezek a sejtek fékezik a hegesedési folyamatokat, növelik az erezettséget, leállítják az oxigénhiány következtében beálló sejthalál folyamatát és ténylegesen erősítik a szövetek természetes regenerálóképességét. A mesenchymális őssejtek ezen túlmenően a természetes antibiotikum-termelésük révén gyulladásgátló és baktericid tulajdonsággal is rendelkeznek. Ezen okok miatt a LIPOGEMS® néven ismertté vált eljárással a regeneratív orvoslás értékes, betegbarát eszközzel gazdagodott. A kezelés ugyanis a kilökődés kockázata nélkül végezhető, helyi érzéstelenítéssel. A kezelés után a beteg hazamehet, a beavatkozás helyén nem keletkezik véraláfutás, sem duzzanat. De az egyik legfontosabb előnye, hogy hatása hosszú távra szól – emelte ki a főorvos.

A kezelés alkalmazása széles körű, de az egyik leggyakoribb terület az ortopédia, a csont- és porcszövet-rekonstrukció. Eredményesen alkalmazható az ízületi üvegporc- és csontkopások kezelésére, teniszkönyök, golfkönyök stb. esetén. De hatásos szalagsérüléseknél, egyéb sportsérüléseknél és fájdalomcsökkentésre is. Forradalmi jelentőségű a sebkezelési célú felhasználása a nem gyógyuló krónikus sebek, tályogok, fekélyek kezelésére, valamint egyéb, egészségügyi problémák, például az inkontinencia gyógyítására is.

Szintén nagy sikerrel  alkalmazható a szépészeti és esztétikai sebészet területén: a terápia az arcbőr és a kézbőr jelentős megújítását és fiatalítását teszi lehetővé. A kezelés kismértékben invazív, a hatás pedig azonnal látható. A terápia közép- és idősebb korú emberek számára javasolt, akiknél zsírszövettömeg-csökkenés, valamint kismértékű szövetösszeomlás és feszességvesztés következett be. A kezelés eredménye a fiatalabb arcbőr visszanyerése, az arcforma javítása és a kívánt helyeken a szövet térfogatának növelése.

A zsírszövet és annak különböző orvosi területeken történő felhasználása már jelentős tudományos vizsgálati és szakmai publicisztikai háttérrel rendelkezik. A technológia újszerűsége ellenére (CE-minősítés 2014-ben) már klinikai eredmények is rendelkezésre állnak. A technológia a világ legismertebb kutatóintézeteiben (Pasteur Institute, Case Western Reserve, UCLA, University of Miami) már átesett vizsgálatokon. A Lipogems és annak hatásai jelenleg is több mint 40 klinikai kutatásban szerepelnek világszerte különböző sebészeti alkalmazásokban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei