PIM Nyári Fesztivál

2018. június 17–30.

Itt élünk egymás szomszédságában: csehek, szlovákok, lengyelek és magyarok, együtt éltünk át diktatúrát és együtt örültünk a szabadságnak.

A PIM Nyári Fesztiválja ebben az évben a magyarországi V4-elnökség lezárásaként a művészet segítségével erősíti ezt a közösséget: az első hétvégén dzsesszkoncerteké lesz a színpad magyar és lengyel formációk, szlovák vendégfellépők közreműködésével, az udvarban pedig – a jó hangulat fokozásaképp – válogathatunk a térség étel- és italkínálatából: cseh és szlovák sörök, magyar borok és fröccsök, lengyel vodka mellé sztrapacskát vagy sült kolbászt kínálunk.

A következő estén megismerkedhetünk a csehek egy nagyszerű alakjával is, egy irodalmi esten Jára Cimrman elévülhetetlen érdemeiről hallhatunk előadásokat magyar vonatkozású emlékek után kutatva.

A Múzeumok éjszakáján nyüzsgő balatoni stranddá változik az udvar. A Petőfi Irodalmi Múzeum nyári kiállításához kapcsolódva idézzük a közös múlt emlékeit:  a nagyszínpadon rockzenekar játszik majd, míg az udvaron felolvasások, a termekben tárlatvezetések színesítik az amúgy is programdús estét.

Fesztiválunkból Hrabal sem maradhat ki! Az Európai Reneszánsz Tisztelői Együttes tagjai heti találkozójukat a PIM udvarán tartják majd, és a kertmoziban vetített cseh filmklasszikusok között is találunk olyat, ami az ő nevéhez fűződik.

A fesztivált komolyzenei hangversenyek zárják, mindkét alkalommal a fellépő együttesek a régió neves zeneszerzőinek műveiből válogattak, hogy bizonyítsák, a zene határokon átívelve mindannyiunkat összeköt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei