Öt tipp a tavaszi kertészkedéshez

Ragadjunk ásót és lapátot! A tavaszi napsütéssel eljött az ideje a kertészkedésnek.

Végre újra süt a nap, dalra fakadtak a madarak, szóval épp itt az ideje, hogy kertünk is felébredjen téli álmából. Ehhez nem árt, ha nyújtunk neki egy kis segítséget; vegyük elő a célszerszámokat és lássunk munkához!
Ha a következő tanácsokat megfogadjuk, biztosan gyönyörű zöld lesz a kertünk a főszezonban:


Tisztítsuk ki a kertet!

Itt az ideje a kert kipucolásának, tüntessünk el minden törmeléket, levelet, illetve maradék havat. Szabaduljunk meg a gyomoktól, ügyelve rá, hogy gyökerestül tépjük ki őket! Egyúttal kiváló alkalom ez arra is, hogy megélesítsük a kerti szerszámainkat, megkönnyítve a magunk dolgát és ezzel is segítve növényeinket.

Fotó: Shutterstock
Alaposan tisztítsuk meg eszközeinket Fotó: Shutterstock

Élesszük újra a talajt!

Fotó: Shutterstock
Adjunk komposztot a talajhoz Fotó: Shutterstock

A talaj a telet követően valószínűleg kiszáradt és le van döngölve, ezért érdemes némi nedvességet juttatni bele. Adjunk komposztot vagy trágyát a talajhoz, de hasznos lehet akár műtrágyát is alkalmazni, hogy a benne található tápanyagok javítsák a talaj egészségi állapotát és növeljék a növények élettartamát.

Nyessük meg a régi növényeket!

A telet átvészelő növényeket meg kell metszeni, hogy megújulhassanak tavasszal. Ezzel azonban érdemes megvárni az április közepét, kora májust, hogy ne okozhasson gondot egy váratlanul jött fagy. A virágzó növényeket virágzás után kell metszeni, így nem vágjuk le a jövőbeni virágokat. A nyári növényeket pedig kora tavasszal érdemes metszeni.

Fotó: Shutterstock
Ültessük át régi növényeinket Fotó: Shutterstock

Használjunk talajtakarót!

Fotó: Shutterstock
Takarjuk be a talajt Fotó: Shutterstock
A komposzt és a műtrágya mellett érdemes megfontolni a talajtakaró használatát is a virágágyásban és a kertben egyaránt. Egy egy-három centiméter vastag takaró segít a gyomok terjedésének megakadályozásában és a betegségek megelőzésében. Emellett megőrzi a nedvességet a talajban és a hőmérsékletet is szinten tartja. A takaró és a növény szára között legyen néhány centiméter, hogy megakadályozzuk a gyökerek rothadását.

Ültessünk új virágokat és cserjéket!

Miután ismét formába hoztuk a kertünket és a régi növényeinket, itt az ideje új jövevények felé fordítani a figyelmünket. Tavasszal érdemes árvácskát, tátikát, orgonát, vagy tulipánt ültetni, a zöldségek közül pedig salátát, borsót és rukkolát. Célszerű több évelő növényt ültetni, mivel az egynyáriakat minden évben cserélni kell, míg az évelők akár két-három éven át is túlélik a téli fagyokat.

Fotó: Shutterstock
Gondosan ültessük el az új virághagymákat Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei