Önkéntes címkézési kötelezettségvállalást tesz az európai söripar az italok összetételének és tápértékének egységes megjelenítésére

A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint a tápérték-információkat. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.

A kezdeményezés előzményeként az Európai Sörfőzők Szövetségének közgyűlése kisebb módosításokkal jóváhagyta az alkoholtartalmú italok összetevőinek, energiatartalmának és tápanyag-összetételének feltüntetéséről szóló egyetértési megállapodást. Az egyetértési megállapodás alapján készült önkéntes vállalást tevő nyilatkozatot 37 aláíró, ezen belül 25 ország sörszövetségének képviselője írta alá Brüsszelben, ahol dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója képviselte hazánkat. A felek ezzel önként vállalták, hogy 2022-ig megjelölik a sörök csomagolásán az italok összetevőit és energiaértékeit. Az aláírásnál jelen volt Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos is.

A nyilatkozat létrejötte azért fontos, mert így a fogyasztók érthető, felismerhető, összehasonlítható és pontos információkat kapnak majd minden italról. Az átláthatóság mellett a sörgyártók példát kívánnak mutatni az alkoholtartalmú italok más ágazatainak is. A címkézés megreformálására azért is szükség volt, mert évről évre növekszik a minőségi sörgyártás és a sörfogyasztás, ami nagyobb felelősséget ró a szektor szereplőire.

Fontos a felelősségvállalás és az önszabályozás

Az aláírási ceremónián számos olyan Európából, így Magyarországról is származó sört mutattak be, ami már most is eleget tesz az aláírt önkéntes címkézési kötelezettségvállalásnak. „Ez a vállalás a fogyasztók érdekét tartja szem előtt az átláthatóság és a minőség biztosítására. Örülök, hogy ennek a kontinentális iparági kezdeményezésnek a Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai által forgalmazott sörök kiemelkedő arányban megfelelnek. Ez a példa is mutatja, hogy a sörfőzők felelősségvállalásra és hatékony önszabályozásra vonatkozó szavai Magyarországon gyorsan megvalósuló, mérhető és ellenőrizhető lépésekkel párosulnak” – mondta dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Az európai sörgyárak is jelentős lépéseket tettek már az elmúlt években, a sörök 60%-nál már most is megadják a kalóriaszámot, 85%-uknál pedig az összetevők részletes listáját. Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek a számok még tovább növekedhessenek. „Ez egy jelentős lépése egy négy évvel ezelőtt indult folyamatnak, ami hűen tükrözi tagjaink azon törekvését, hogy a fogyasztók elvárásainak is megfelelve, minden söröscímkén tüntessük fel az összetevőket és a kalóriatartalmat” – tette hozzá Pavlos Photiades, az Európai Sörfőzők Szövetségének elnöke.

Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei