Nehezen gyógyuló seb? Van megoldás!

Egy szokványos sérülés jellemzően legkésőbb 6–8 héten belül begyógyul. Ha a gyógyulás folyamata lelassul vagy teljesen megáll és a seb két hónap alatt sem gyógyul be, illetve nem mutat látható javulást, krónikus sebről beszélünk.

A „krónikus” megnevezés a görög chronos (idő) szóból származik és a seb időben elhúzódó gyógyulására utal. A krónikus sebeket a köznyelvben leggyakrabban fekélynek nevezik, az orvosi szaknyelv az ulcus megnevezést használja. Ezek a sebek jellemzően nem külső hatásra (pld. vágás, égés) alakulnak ki, hanem annak következtében, hogy a seb területén valamilyen okból romlik a vérkeringés, a bőrszövetek tápanyag-ellátottsága csökken és a bőr „elhal”. A már kialakult fekély gyógyulását a megromlott keringés tovább hátráltatja.

Tudta Ön?

  • A lakosság kb. 2–4%-a él krónikus, azaz nem vagy nehezen gyógyuló sebbel, mint pl. a lábszárfekély, cukorbetegláb sebei, felfekvés.
  • A nehezen gyógyuló sebek közül a leggyakoribb a vénás keringés elégtelensége miatt kialakult seb, a sebek háromnegyede vénás eredetű.
  • A cukorbetegek száma drasztikusan nő, mára közel 800 000 cukorbeteg él Magyarországon, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.
  • A cukorbetegség szövődményei akár a sebes végtag amputációjához is vezethetnek. A cukorbetegség miatt végzett amputációk száma Európában hazánkban a legmagasabb, naponta 10 beteg lábát amputálják a betegség szövődményei miatt.
  • Az átlagéletkor növekedésével folyamatosan emelkedik a nyomási fekélyek (felfekvések) száma, előfordulásuk évente 6%-kal nő.

A nem gyógyuló seb nem önálló betegség, hanem tünet, amely mögött gyakran régóta fennálló betegség húzódik meg. Fontos, hogy a gyógyuláshoz nem elég a sebet ellátni, az alapbetegséget is kezelni kell. A szakszerűtlen ellátás („csodakenőcsök”, ismerősök által ajánlott „bevált praktikák”) súlyos szövődményeket okozhatnak, ezért fontos, hogy ha sebe nem gyógyul megfelelően, szakemberhez forduljon.

Mikor forduljon orvoshoz?

Korai tünet lehet a bőr bármilyen elszíneződése, viszkető, gyulladt, megkeményedett területek, fájdalom, lábduzzanat, ezek a tünetekkel érdemes szakorvost felkeresni.

Ha olyan sebe van, ami nem gyógyul, sárgás, nyúlós lepedék vagy fekete bőrelhalás fedi, környéke gyulladt vagy fájdalmas, váladékozik, mielőbb forduljon sebkezelésben járatos szakemberhez.

A krónikus sebek begyógyítása hosszú, gyakran hónapokig tartó folyamat, a rendelkezésre álló modern kötszerek és kezelési lehetőségek segítségével azonban a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

Ha többet szeretne megtudni a nehezen gyógyuló sebek típusairól, a tünetekről és kezelési lehetőségekről, keresse fel a www.sebkezeles.hu weboldalt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei