Néhány óra, de az életet jelentheti – szűrővizsgálatokkal a rák ellen

Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. A betegség megállapítása sok esetben azonban nem jelent egyet a gyógyíthatatlannal. Minél előbb észleljük, annál nagyobb eséllyel gyógyulhatunk meg. Életvitelünkkel pedig tehetünk is azért, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának esélyét. Ma van a nemzeti rákellenes nap.

„A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban sajnos sok téves információ van a köztudatban. Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a rák nem mindig halálos. A korai stádiumban kiszűrt mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és bőrrák például a legtöbb esetben eredményesen gyógyítható, sőt a hererák és a limfómák egyes típusai még előrehaladott stádiumukban is legyőzhetők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elbagatellizálhatjuk a panaszokat. Ha bármilyen elváltozást észlelünk a testünkön, hosszabb ideje küzdünk fájdalommal, vagy tartós köhögéssel, mindenképp forduljunk szakorvoshoz. A legtöbbet az évenkénti, vagy az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokkal tehetünk egészségünkért, hiszen a betegség kimenetelét nagyban meghatározza, hogy mely stádiumban diagnosztizálják” – mondta dr. Viczán Ágnes, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

A leggyakoribb félelem: örökölhető-e a rák?
A daganatos megbetegedések bizonyos típusainál, mint például az emlőrák vagy a vastagbéldaganat esetében felmerülhet a betegségre való hajlam örökölhetősége. Ám jó, ha tudjuk, hogy a rákos megbetegedések mindössze 2–5 százaléka örökletes. Sok esetben a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagok felelősek a betegség kialakulásáért, amelyek roncsolják a sejteket és genetikai mutációt indíthatnak el.

Melyek azok a tényezők, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát?
– Dohányzás
– Alkohol
– Egészségtelen, egysíkú étrend
– Szennyezett ivóvíz
– Légszennyezés
– Stressz
– Mozgásszegény életmód
– Szexuális úton terjedő betegségek

Mit tehetünk az egészségünk védelme érdekében?
– Kerüljük a direkt napsugárzást, védjük bőrünket a napégés ellen! A bőrrák ugyanis a leggyakoribb rákos megbetegedés.
– Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, kevesebb finomított cukrot és transzzsírt!
– Mozogjunk naponta legalább fél órát!
– Védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségek ellen!
– Járjunk rendszeres szűrővizsgálatra! A daganatos megbetegedések sok esetben nem járnak fájdalommal, így a panaszok gyakran már csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek.

„Magyarországon a második leggyakoribb halálok a rákbetegség. A diagnosztizált betegek száma egyre nő, az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A halálozások száma szerencsére nem nőtt, sőt a gyógyulási mutatók az utóbbi években javultak, de sajnos így is több mint harmincezer ember veszíti életét évente a rákbetegség miatt. A betegség kialakulása ellen rengeteget tehetünk a káros szenvedélyek elhagyásával, a változatos, vitamindús táplálkozással és mozgással. És persze a rendszeres szűrővizsgálatokkal. Csupán néhány órát vesznek igénybe, de akár egy egész életet jelenthetnek. Tegyük meg magunkért, amit csak lehet” – mondta a doktornő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei