Ne halogassa a szűrővizsgálatot: időben jól kezelhető az érszűkület!

Ötven év felett egyre gyakoribb probléma az érszűkület. Magyarországon több mint félmillió embert érint, de kevesen vannak ezzel tisztában, ugyanis az esetek jó részében a betegség panaszmentes. Márpedig a korai felismerés rendkívül fontos, mert a kezeletlen betegek egy részének infarktussal, vagy akár végtag-amputációval is számolnia kell. Érdemes ezért minél előbb szűrővizsgálaton részt venni a Róbert Magánkórházban, ahol nemcsak az ereit vizsgáltathatja meg, de tanácsot is kaphat a megelőzés lehetőségeiről dr. Landi Anna angiológus főorvos rendelésén.

 Magyarországon az érszűkülettel kapcsolatos betegszám valahol 500 ezer és 1 millió között található. Fokozottan veszélyeztetetteknek számítanak azok, akiknek magas a koleszterinszintjük, illetve cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek. Mindezek mellett a dohányzás igen súlyos külső tényezőnek számít – hívta fel a figyelmet dr. Landi Anna. Sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az érszűkület kialakulásában a túlsúly is nagyon nagy szerepet játszik – tette hozzá a Magyar Érsebészeti és Angiológiai Társaság vezetőségi tagja. A főorvos több évtizede azért küzd, hogy egyre több beteghez jusson el időben a felvilágosítás és a szűrővizsgálat híre, amely nagyon sok embernek időben segít a betegsége felismerésében és a megfelelő terápia kialakításában.

A Róbert Magánkórház főorvosa rámutatott, hogy leginkább a diabéteszben szenvedő betegek ismerik fel későn az érszűkületet, ugyanis a cukorbetegségben a fájdalmat jelző idegek is károsodnak, melynek következtében az alsó végtag keringési zavara későn mutatkozik meg. Az alsó végtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Sajnos az alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegeknek súlyos esetben amputálni kell a lábukat. Hazánkban évente mintegy 8 ezer amputációt végeznek, mely az európai uniós átlag kétszerese. Az érszűkülettel küzdő betegeknek ráadásul háromszor nagyobb az esélyük annak, hogy szívizominfarktust, vagy stroke-ot kapnak. Éppen ezért rendkívül fontos az időbeni szűrővizsgálat, amely fájdalommentes. Aki pedig észleli magán az említett tüneteket, az azonnal forduljon szakorvoshoz, hiszen a megfelelő gyógyszeres kezeléssel nagyon sokat javíthatnak a beteg állapotán – hangsúlyozta dr. Landi Anna.

Le a kilókkal, félre a cigarettával, irány mozogni!

A főorvos nem csak a kezelés során, hanem a veszélyeztetettek esetében a megelőzés érdekében is nagyon fontosnak minősítette a megfelelő életmód kialakítását. Ami az étkezést illeti, hangsúlyozta: nem szabad csülkös bablevest vagy házi kolbászt fogyasztani, sőt az állati zsiradékot is kerülni kell, mert növeli a koleszterinszintet. Inkább a rostban gazdag ételeket kell előnyben részesíteni, valamint a sok zöldséget és gyümölcsöt.

Mint mondta, a túlsúly a másik nagy kezelendő probléma. Azok a betegek, akik elhíznak, lényegesen nagyobb veszélynek teszik ki magukat. Mindemellett ne feledjük azt sem, hogy a mozgás is nagyon sokat segít! A napi rendszeres sétával vagy bármilyen sporttal és a megfelelő életmód kialakításával nagyon sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük az érszűkület kialakulását.

A főorvos ennek kapcsán elmondta, hogy a felső végtagon nagyon ritka az érszűkület, az ujjaink igénybevételével ugyanis egy olyan mozgást tartunk fent, ami megakadályozza azt. Az alsó végtagok azonban nincsenek igazán igénybe véve. – Éppen ezért az érszűkületes betegeinket arra biztatjuk, hogy a fájdalomküszöbig terheljék a lábukat, hiszen a folyamatos tornáztatás bármilyen gyógyszernél jobb terápiás lehetőség – hangsúlyozta a Róbert Magánkórház főorvosa. Ha az említett módszerek mégsem használnak, csak akkor kezdődnek a gyógyszeres kezelések, s ha ezek sem elégségesek, műtéttel javítható a beteg állapota. Két beavatkozási mód van: vagy tágítjuk a szűkületet, vagy érsebészek segítségét kérjük, aki áthidaló bypassműtétet végez – jelezte a professzor.

A legfontosabb tehát, amit tehetünk magunkért, az a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás és az értorna – foglalta össze dr. Landi Anna főorvos, hozzátéve: a fokozottan veszélyeztetettek és a magukon a fenti tüneteket észlelők pedig mielőbb szánják rá magukat szűrővizsgálatra, hogy megelőzhessék a komolyabb bajt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei