Mi lehet az oka, ha egy ingatlant túl olcsón kínálnak?

A vizsgálatok szerint a magyarok nagyon árérzékenyek, azaz keresik és előnyben részesítik az olcsó termékeket. Ugyanakkor, ha valami olcsó, azt azért gyanakodva vizsgálgatjuk, mert sejtjük, hogy valami gond lehet vele, akadhat egy gyenge pontja. De mire is gondoljunk, ha egy túl olcsónak tűnő ingatlannal találkozunk?

Egy ingatlan alapvetően két ok miatt lehet túl olcsó: vagy az ingatlan adottságaival van valami probléma, vagy az is lehet, hogy pusztán hibás árazásról van szó.

„Ha az előbbit vizsgáljuk meg részletesebben, akkor azt látjuk, hogy az adottságokat tekintve rengeteg olyan tényező akad, amely negatívan befolyásolja az árat. Ilyen lehet egy leromlott állapot, egy rossz lakóközösség, zaj, illetve jogi problémák, melyek egy külön problémakategóriát tesznek ki” – sorolta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ezzel azonban a lehetőségek listája még nem merült ki. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának vezetője hozzátette, hogy számos előnytelen környezeti tényező is előfordulhat egy ingatlan esetében: egy közeli szeméttelep, egy autópálya, valamilyen gyár, üzem vagy műhely – ami nem feltétlenül zajt, hanem mondjuk romló levegőminőséget jelent –, esetleg egy vasúti sín vagy egy szennyvízátemelő telep stb.

Emellett lehet szó az ingatlannál egy komoly szerkezeti vagy statikai hibáról, ami nem feltétlenül nyilvánvaló a laikus számára, hiszen ő csak azt figyeli, hogy az ingatlan jó állapotúnak, felújítottnak tűnik. De még akár egy kedvezőtlen építésügyi előírás megjelenése is okozhat árcsökkenést, mivel mérsékli az érintett ingatlan értékét.

Ha társasházi lakás az eladó ingatlan, akkor magával a társasházzal is adódhatnak gondok. Például egy felhalmozott társasházi tartozás csökkenti egy ingatlan értékét, főleg akkor, ha a lakóközösség fizetési hajlandósága alacsony szinten áll. Ilyen környezetbe ugyanis senki nem költözik szívesen.

Átevezve a jogi problémák körébe, itt egyrészt lehetséges, hogy egy végrehajtás előtt álló ingatlanról van szó, amit sürgősen el kell adni. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy osztatlan közös tulajdonú az ingatlan, ami már eleve nem túl vonzó, de az még inkább eltántorítja a vevőket, ha az osztatlan közös tulajdonbeli viszonyokat semmilyen megállapodás nem szabályozza.

Az is elképzelhető azonban, hogy egy olyan társasházról van szó, mely jogilag nem lett társasházzá nyilvánítva, nincsenek benne külön tulajdonként bejelentett lakások. Végül pedig az is az ár csökkenésének irányába hat, ha egy ingatlant több rendezetlen adósság is terhel.

Ezek mellett a másik fő árcsökkentő ok a hibás árazás. Habár az ingatlanközvetítők elmondása szerint manapság nem igazán jellemző az alulárazás, de azért előfordul. Az ingatlanközvetítők egyik legfontosabb feladata éppen az, hogy a megfelelő árazás kialakításában segítsen a tulajdonosoknak. Ez persze nemcsak az alulárazás, hanem a túlárazás esetében is igaz, csak míg utóbbinál időt veszít az eladó, addig alulárazásnál pénzt.

Természetesen előfordul, hogy egy tulajdonos szorult helyzetben van, és ezért a gyors adásvétel reményében a piaci árnál 10–30 százalékkal olcsóbban kínálja ingatlanját. Ez azonban nem túl gyakori eset, és ilyenkor jellemző, hogy már az eladó szűkebb környezetéből jelentkezik egy vevő az ingatlanra. Vagyis az ingatlanhirdetéseket böngészgető érdeklődőként nem sok esélyünk van egy ilyen ajánlatot kifogni.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei