Mi a helyzet a lízingpiaccal itthon és külföldön?

Tovább nőtt a globális lízingpiac. Továbbra is Észak-Amerika a legerősebb piac, bár a részesedése a globális piacon 3,1%-kal csökkent, miközben Európáé 2%-kal nőtt 2018-ban. No, de mi történik Magyarországon? Itthon az új autók finanszírozása járult hozzá leginkább a piaci növekedéshez, az előző évhez képest 40%-os emelkedés történt.

A White Clarke Group által kiadott éves lízingriport – együttműködésben a World Leasing Yearbookkal – a világ 50 vezető lízingpiacát foglalja össze. A 40 éves évforduló alkalmából készült vezető elemzés az autós és pénzügyi finanszírozás területén vizsgálja az országos kereskedelmi környezetet és trendeket.

A jelentés szerint a globális lízingpiac értéke a 2016-os 1,100 milliárd dolláros értékről 2017-re 1,282 milliárd dollárra nőtt. A top 50 ország üzleti volumene 2017-ben 16,6%-ot növekedett. Három régió, Észak-Amerika, Európa és Ázsia a világ mintegy 95%-át teszi ki a globális lízingpiacon, ezekben a 2018-as üzleti volumen 183 milliárd dollárral haladta meg az előző évi globális összeget. Észak-Amerika (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó) részesedése a globális piacon 3,1%-kal csökkent, viszont továbbra is a legnagyobb regionális lízingpiac, amelynek üzleti értéke 445,9 milliárd dollár, ami a teljes globális részesedési piac 34,8 %-át jelenti. Európa piaci részesedése 1,9 %-kal, Ázsia részesedése pedig 1,3 %-kal emelkedett az előző évhez képest.

Top 3: USA, Kína, Egyesült Királyság

A lízingpiaclista első helyezettje az  Egyesült Államok, ahol 6,9%-kal nőtt a piac az előző évhez képest, éves volumene 410 milliárd dollár. A lízingpiac második helyét Kína jegyzi, értéke több mint 20%-kal nőtt 265,68 milliárd dollárra, annak ellenére, hogy a teljes lízingpenetrációja alacsony, 6,8%. A harmadik helyet az Egyesült Királyság birtokolja 32,4%-kal, ami 92,45 milliárd dollárt jelent. Németország a negyedik legnagyobb piac 7,29%-kal (78,32 milliárd dollár), míg az ötödik Japán lízingpiacának piaci részesedése 2%-kal csökkent 60,47 milliárd dollárra. Franciaországban, a hatodik legnagyobb piacon a volumen közel 9%-kal nőtt, ami 49,78 milliárd dollárt jelent.

Noha a legnagyobb növekedés a személyautóknál és a haszonjárműveknél figyelhető meg, a gépek-berendezések finanszírozása is jelentősen nőtt. Például az Egyesült Királyság eszközfinanszírozási piaca 2017-ben 5%-kal nőtt, 2018-ban pedig további kb. 5%-ra tett szert.  Egy kis autólízing-kitekintés: a market.us elemzése azt mutatja, hogy a megkérdezettek   2028-ig leginkább a rövid és hosszú távú lízinget, valamint az operatív lízinget (tartós bérlést) tervezik választani.

Mi a helyzet itthon?

Kiváló eredményeket könyvelhet el az itthoni lízingpiac is. A Magyar Lízing Szövetség friss jelentése szerint 690 milliárd forint feletti finanszírozott összeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac, ami 13% növekedést jelent, és idén még akár 10%-os emelkedés is várható, ami jó eredmény lehet a nemzetközi lízingpiachoz viszonyítva, ami évente átlagosan 16%-os növekedést produkál. A tartós bérlettel foglalkozó Rentasystem tavaly év végén immár ötödik  alkalommal végzett kutatást a beruházási kedv és a finanszírozási háttér kapcsán. „Bár hazánkban még a készpénzes finanszírozási forma dominál, de láthatóan az operatív lízing (tartós bérlet) egyre inkább benne van a vállalatvezetők fejében” – mondja Székely Balázs, a Rentasystem Kft. ügyvezetője.

A Magyar Lízing Szövetség adatai alapján főleg az autóknál kimagasló a növekedés 34%-kal, ami 246 milliárd forintot eredményezett év végére. Főként az új autók finanszírozásának köszönhető a piaci fellendülés, 40%-os bővülés történt az előző évhez képest. „Egyre gyakoribb az elektromosautó-igény, a VW e-Golf, a BMW i3, a Nissan Leaf a legkeresettebb modellek nálunk. Érezhetően visszaszorulóban van a dízelautók iránti kereslet” – tette hozzá Székely Balázs, a Rentasystem Kft. ügyvezetője.

A lízingpiac az építőiparban is feltörekvőben van. Az építőipari gépeknél a finanszírozott összeg 46%-kal 26 milliárd forintra nőtt, erre példa legutóbb csak 2008-ban volt. A jelentés szerint továbbra is az egyik legerősebb piac az agrárgép-finanszírozás, 14%-kal 82 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg az előző évhez képest.

Összességében mind itthon, mind pedig a többi országban is szép eredményeket könyvelhet el a lízingpiac, a vezető szerepet továbbra is a járműszektor tölti be, de az eszköz- és építőipar-finanszírozás is felzárkózóban van. A Magyar Lízingszövetség szerint további növekedés várható a magyar lízingpiacon, az infrastrukturális beruházások miatt az építőipari gépeknél fennmaradhat a jelentős kereslet. Emellett az autófinanszírozásban akár 10%-ot  is meghaladó emelkedés is történhet.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei