Megnyitotta kapuit a világ egyik leghíresebb kiállítása Budapesten

A Titanic-kiállításon több száz eredeti műtárgyat mutatnak be a híres hajóroncsból – olvasható a tárlat honlapján.

Az egyes kiállítási területeken megtekinthetők többek közt a hajó technikai felszerelései, bútorok, valamint az utasok személyes tárgyai, például ruhák, ékszerek és pénztárcák.

A tárlat önálló magyar részleggel rendelkezik, ahol a kor helyi történelmi eseményei mellett bemutatják a Titanic magyar vonatkozású történeteit.

A hajókabinok másolata   MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Titanic volt a kor legnagyobb személyi transzatlanti hajója, a technológiai forradalom legmonumentálisabb vívmánya. Utasokat és postai küldeményeket szállított Európa és Észak-Amerika között. A nagy transzatlanti hajók szimbolizálták a 20. század elejének hatalmas fejlődését és a technológia új korszakának kezdetét. Azonban a Titanic elsüllyedt az első útja során az Atlanti-óceánon 1912. április 15-én. Több mint 1500 ember vesztette életét ezen az éjszakán.

Családi fényképek    MTI Fotó: Balogh Zoltán

A tárlat hitelesen mutatja be a XX. század elejének társadalmi és politikai helyzetét, történelmi kapcsolatait Magyarországon és a világ többi részén. A fiatalabb korosztály számára elmagyarázza a század elején bekövetkezett óriási kivándorlási hullámot, amikor ezrek menekültek el Európából a szegénység és a közelgő első világháború elől, hogy megvalósítsák álmaikat Amerikában.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kiállítás kiváló ötlet az iskolai kirándulásra: a diákok megismerhetik a nagy tengereken átívelő felfedezéseket, technikai találmányokat, művészeti mozgalmak történeteit és az első világháborúhoz vezető politikai helyzetről is átfogó képet kapnak.

A bejáratnál a látogatók egy beszállókártyát kapnak egy valódi Titanic-utas nevével, a kiállítást egy különleges időutazásként élhetik át a tengerjáró fedélzetén. A kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően a látogatók átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.


Az étkezőszalon másolata a budapesti Komplexben (volt VAM Design Center) nyílt Titanic-kiállításon  MTI Fotó: Balogh Zoltán

A helyszínen ingyenesen elérhető audio guide készülék biztosítja a látogatók számára a legteljesebb élményt.

Üdvözöljük a fedélzeten a Király utca 26 szám alatt, a volt VAM Design Center területén!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei