Megfigyelték a világ legcsúnyább disznóját

Ritka felvételek készültek Indonéziában „a világ legcsúnyább disznajáról” – jelentették be kutatók, egyben felhívva a figyelmet a félreismert és valószínűleg kihalóban lévő fajra.

A jávai varacskos disznó hímjének az orra mellett nagy varacskok (dudorok) találhatók, innen származik a faj neve és „rossz híre”. A populáció jelentősen csökkent az 1980-as évek óta a vadászat és erdei élőhelyük felszámolása miatt – írta a nagy-britanniai Liverpool mellett fekvő Chester állatkertje.

Brit és indonéz kutatók automata kioldású fényképezőgépeket és fotócsapdákat helyeztek el több Jáva szigeti erdőben, hogy megörökítsék ezeket az elfoghatatlan teremtményeket. A kutatás célja az erősen veszélyeztetett faj populációjának alaposabb megismerése és megóvásuk módszereinek kidolgozása volt.

„Attól tartottunk, hogy mindegyik populáció kipusztul, mielőtt még a létezésüket fényképezőgéppel meg tudtuk volna erősíteni” – mondta a fotókat közzétevő állatkert egyik vezetője. A kutatásnak köszönhetően végül sikerült az indonéz jog által nem védett faj megóvására új intézkedéseket kidolgozni – tette hozzá.

A csak Jáva-szigeten élő disznók mérete azonos az európai vadkanokéval, csak soványabbak és nyújtottabb a fejük az állatkert szerint.

„A hímeknek három pár óriási varacsk van az arcán” – mondta el Johanna Rode-Margono, az állatkert munkatársa és a délkelet-ázsiai kutatás koordinátora. Ezek miatt a sajátosságok miatt kapták „a világ legcsúnyább disznója” csúfnevet, de valójában nekünk, kutatóknak inkább nagyszerűnek és tekintélyesnek tűnnek – tette hozzá Rode-Margono.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei