A lelátó fiatalon tart

A világ legidősebb ultrája 90 évesen is ott van csapata minden meccsén

A futballmeccseket messziről elkerülő embereknek is van elképzelése, miként is fest egy igazi ultra. Kigyúrt, kopasz fiatalember, aki legfeljebb a harmincas éveit tapossa. Nos, a sztereotípia nem mindig állja meg a helyét.

80 éve kezdődött a szerelem

Nonno Ciccio élete 1937-ben változott meg, méghozzá gyökeresen. Az akkor 10 éves Nonnót egy barátja győzte meg, hogy menjenek el megnézni a Foggia labdarúgó csapatának meccsét. Csakhogy 54 kilométerre laktak a stadiontól, ezért a 10 éves srác „kölcsönvette” nagybátyja kerékpárját. (A nagybácsi erről nem tudott.) Eltekertek a meccsre, amikor a visszaúton defektes lett a bringa, már megtörtént a baj, Nonno Ciccio szerelembe esett.

Csak a háború szakította el kedvenc csapatától

A Foggia ultrái Fotó: foggia.it

Azóta csak akkor hagyta ki a Foggia Calcio meccseit, amikor a II. világháború után Skóciában volt hadifogoly. A háborúban Észak-Afrikában szolgált, ám hamar elfogta a brit hadsereg, így került Skóciába, ahonnan szép emlékei vannak. „Jobban tartottak hadifogolyként, mint most az olasz kormány a nyugdíjammal” – nyilatkozta a Guardiannak.

Élni és tisztelni az életet

A háború után egy Pescara elleni kupameccsen tért vissza a lelátóra, de közben alaposan megváltozott. „A fronton megtanultam, hogy milyen élni és tisztelni az életet.” A labdarúgás és a Foggia iránti szeretet azonban tovább kísérte, s ennek köszönheti, hogy rengeteg helyre eljutott. „A focin keresztül ismertem meg az országomat, ha nem lett volna ez az őrületem, soha nem jutottam volna el ennyi helyre.” Bárhova is megy, magával visz egy transzparenst, „Békét az ultrák között” felirattal. Számára a klubszeretet az ellenfél tiszteletéről is szól. S az ellenfelek is tisztelik őt. Előfordult, hogy amikor Cataniába egyedül kísérte el kedvenceit, a hazai szurkolók hősként fogadták a már jócskán nyugdíjas korú szurkolót.

Nincsenek generációs ellentétek

Nunno Ciccio 90 évesen is maga vezeti Renault Lagunáját, így utazik az idegenbeli meccsekre. A lelátón együtt szurkol a nála hatvan-hetven évvel fiatalabb társaival, akik akár a dédunokái is lehetnének. A Foggia ultráinak több rigmusában szerepel a „nagy öreg”, egyik daluk arról szól, Nunno Ciccio még mindig igazi férfi (kicsit sarkosabban fogalmaznak), egy másik nótában pedig megköszönik neki, hogy miatta Európában is ismerik a jelenleg C-ligás klubot. Mindeközben Nunno Ciccio bölcsen mosolyog…

90 év felett is elkíséri mindenhova kedvenc csapatát Fotó: foggia.it

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei