Lassan, de biztosan közeledik az influenza

Küszöbön az influenzajárvány. Aki még nem oltatta be magát, a következő napokban megteheti. Az idősek és a rászorulók ingyen kaphatják meg a vakcinát. A szakemberek szerint mutálódik a vírus, mire ide ér, ezért nagyon fontos lesz az oltás, amelyben négy komponens van!

Az elmúlt napokban egyre többen keresték fel a fővárosi és Pest megyei rendelőket influenzaszerű megbetegedéssel, de a járvány még várat magára. Ahogy az elmúlt években is, a családoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a vakcinák beszerzéséhez, de most érdemes mindenkinek oltóanyagot vásárolnia – hívta fel rá a figyelmet Fekete Patrícia gyógyszerész. A gyermekeknek kapható oltóanyagok lényegesen drágábbak, hiába támogatottak, van olyan, amelyiknek az ára még a tízezer forintot is túllépi. A patikák többségében a felnőtteknek kapható vakcina 2400–7000 forint között kapható. Egy családnak akár 30 ezer forintjába is kerülhet az oltóanyag. A háziorvos is kérhet ugyanis oltásonként 800–1000 forintot az injekció beadásáért. Az idősek és a rászorulók azonban ingyen kaphatják meg a vakcinát, amelyben idén négy komponens van.

Azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek

Az influenzának számos szövődménye alakulhat ki, ha nem vesszük komolyan – mutatott rá dr. Bense Tamás háziorvos is. Azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, mint azok, akik csak egy adott szezonban oltatják be magukat. Ennek legfőbb oka, hogy az évenkénti oltás felfrissíti az immunrendszer védekező képességét. A legnagyobb előnye ebből azoknak a krónikus alapbetegségben szenvedőknek, illetve idős, gyenge immunrendszerű személyeknek van, akiknél egyetlen oltás csak mérsékelt fokú védettséget biztosít, azonban a rendszeres újraoltásokkal a védettség mértéke növelhető. Ám az idén érdemes mindenkinek jobban felkészülnie, mert a karácsony táján érkező járvány már mutálódik.

Az influenzavírusoknak nem ellenfél egy legyengült immunrendszer

A háziorvos szerint az influenzavírusoknak nem ellenfél egy legyengült immunrendszer. Amennyiben a legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint igyekszünk a szervezetünket és az immunrendszerünket karbantartani, mindenképpen nagyobb eséllyel vészeljük át a vírusos szezont. Fontos ehhez a fokozott C-vitamin-bevitel. A savanyú káposzta, a vöröshagyma, a fokhagyma, a citrusfélék, azaz a narancs, a citrom és a grapefruit, valamint az alma fogyasztása segít megóvni a légúti fertőzésektől. Ha pedig valaki szereti a csípőset, akkor a gyömbért se hagyja ki. Ugyanakkor érdemes rétegesen öltözködni a következő napok hideg időjárása miatt.

 

Gyakrabban mossunk kezet!

 A vírushordozók által a levegőbe juttatott vírusok ott lehetnek minden olyan tárgyon, amelyet például utazás közben, vagy a munkánk során érintünk. Ha ezeket az eszközöket megfogjuk, majd mosás nélkül a szánkhoz emeljük a kezünket, máris beengedjük – szabad utat biztosítva – a vírusokat. Együnk nyersen zöldségeket! Fekete retket, sárgarépát, zellert. Bár a mínuszokban gyakran a szervezet sem kívánja a friss, nyers táplálékot, mégis nagyon nagy szükségünk van rá a vitamin és ásványi anyagok pótlása miatt.

Hagymalevessel öljük a vírusokat!

A hideg időszakban az egyik legfontosabb ételünk legyen egy tányér meleg leves! A még ilyenkor is változatosan és rövid idő alatt elkészíthető zöldségleves melegít, tisztít, pótolja az ásványi anyagokat és a napi folyadékmennyiség szempontjából is igen értékes táplálékunk. A klasszikus zöldségleveshez használhatunk több hagymát, ugyanis a hagyma is jó ellenszer a meghűléses megbetegedések időszakában. A hagymafélék köztudottan remek vírusölők, természetes antibiotikumként viselkednek és stimulálják a szervezet ellenálló képességét. A reggel éhgyomorra fogyasztott, mézben elkevert zúzott fokhagymát már eleink is használták megelőzésre, gyógyításra. Ne feledjük, ez az időszak a különféle gyógyteák igazi szezonja, ilyenkor jobban kívánjuk a meleg italokat, amelyek segítenek belülről megfelelő hőmérsékleten tartani testünket! Különösen ajánlható a hársfa- és a bodzatea, melyek enyhe izzasztó hatásuk révén az immunrendszert is aktivizálják.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei