Királynői rockaudiencia az Arénában

November 4-én Budapesten koncertezik a Queen + Adam Lambert formáció, ahol élőben lesznek hallhatóak a legendás dalok

A Queen + Adam Lambert formáció néhány héttel az észak-amerikai turnéjuk bejelentése után nyilvánosságra hozta a 2017-es európai turnéjuk állomásait, melynek keretében most először Magyarországon is fellépnek. A Queen zenekar rajongói 2017. november 4-én a Papp László Budapest Sportarénában láthatják a produkciót, és az ígéretek szerint a legendás együttes örökzöldjei is felhangzanak majd XXI. századi hangszerelésben.

Ha valaki az 1980-as években rockzenét hallgatott, az biztosan nem hagyta ki a Queen slágereit. A legendás brit zenekar lendülete Freddie Mercury 1991-es halálával megtört, ám a másik három zenész – Bryan May, John Deacon és Roger Taylor – egy rövid szünetet követően folytatta a zenélést. Deacon végül 1997-ben kiszállt, végleg „szögre akasztotta” a basszusgitárját, ám May és Taylor a mai napig aktívan koncertezik. Továbbra is használják az együttes nevét, és számos önfeldolgozást jelentettek meg. 2004-től Paul Rodgers énekessel a Queen + Paul Rodgers együttes tagjaiként újra turnéztak – 2008-ban Budapesten is felléptek –, és lemezt is készítettek, de részben a kedvezőtlen fogadtatás miatt 2009-ben feloszlottak.

Paul Rodgers és Brian May zenél a Queen 2008-as koncertjén a Papp László Sportarénában Fotó: MTI/Kollányi Péter

A bandához 2012-ben csatlakozott a fiatal amerikai énekes, Adam Lambert, akivel 2012 után 2014-ben és 2015-ben turnéztak Észak-Amerikában és Európában Queen + Adam Lambert névvel. A formáció november elején érkezik Európába, és december közepéig 24 arénában mutatja be új, látványos és számos meglepetést is tartogató produkcióját. A Queen + Adam Lambert európai turnéjuk harmadik állomásaként 2017. november 4-én érkezik a Papp László Budapest Sportarénába. A különös gonddal összeállított vadonatúj műsor keretében megemlékeznek majd a Queen legnagyobb példányszámban eladott, a News of the World című lemez megjelenésének 40. évfordulójáról is. Az 1977-ben megjelent albumon szerepeltek a „We Will Rock You” és a „We Are the Champions” című örökzöld himnuszok is.

Roger Taylor, a Queen koncertjén a 2012-es labdarúgó Eb szurkolói zónájában, Kijevben   Fotó: MTI/EPA/Andrew Kravcsenko

„Ez merőben más lesz, mint a korábban bemutatott show. Napjainkat új trendek és lehetőségek jellemzik, széles a paletta, így az új technológiák segítségével sokkal több mindent tudunk megvalósítani. A teljesen élő koncert mellett olyan dolgokat is tervezünk, amit még soha, vagy már régóta nem csináltunk. Anno csak írtuk a dalokat, és sorra adtuk ki az albumokat. Az, hogy ekkora slágerek születtek, amik ma is ennyire élnek, azt mi sem gondoltuk volna” – jelentette ki Roger Taylor, a Queen dobosa és alapító tagja.

Brian May, a Queen gitárosa a 62. alkalommal megrendezett Sanremói Dalfesztiválon   Fotó: MTI/EPA/Claudio Onorati

Brian May gitáros elmondása szerint a Queen idei fellépésein merészebb zenei programmal találkozhat majd a közönség. A rajongók ismerik a slágereket, úgyhogy a zenész szerint eleget kell tenni az elvárásaiknak, ám néhány olyan dolgot is belecsempésznek a műsorba, amire a nézők nem számítanak.

„Adamnek számtalan arca van, ami remekül illik a zenénkhez. Igazán odateszi magát, egy dögös rockzenész, de sok más oldala van, amit még meg kell mutatnunk” – árulta el May.

Adam Lambert amerikai énekes 2009-ben lépett fel először a Queen brit rockegyüttessel Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Adam Lambert és a Queen immár öt éve dolgozik együtt. Az amerikai énekes igazi átváltozó művész, aki erőteljes hangjával, energikus és stílusos színpadi jelenlétével szinte pillanatok alatt hódította meg a világot. A 2009-es bemutatkozó albuma egészen a Grammy-díj jelölésig repítette, azóta sorra halmozza az elismeréseket. Szólólemezei világszerte listavezetők, míg a Queennel közös koncertsorozatai elsöprő szakmai és közönségsikert értek el. Az énekes szerényen és nagy lelkesedéssel várja az új turnét.

„Természetesen most is játsszuk majd a közkedvelt nagy slágereket, ám a látványt megváltoztatjuk, új technikai megoldásokat is használunk. Igazán izgalmas számomra is, hogy eddig még soha nem játszott dalokat is előveszünk a Queen repertoárjából” – közölte az énekes, aki 2009 májusában az American Idol döntőjében lépett első ízben közösen a színpadra a Queen tagjaival, és azóta is sikerre sikert halmoznak. Mostanáig több mint 90 koncertet adtak a világ minden szegletében, míg 2014-es első észak-amerikai turnéjukat követően a 10. Classic Rock Roll of Honor díjkiosztón elnyerték „Az év zenekara” díjat, az Ultimate Classic Rock olvasóinak szavazata alapján pedig „Az év legjobb élő zenekara” címet.

2014-ben még Az év zenekara díjat is elnyerte a Queen + Adam Lambert formáció Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda)

A turnékon a Q + AL olyan neves zenészekkel egészül ki, mint Spike Edney (billentyűk), Neil Fairclough (basszusgitár) és Tyler Warren (ütőhangszerek). A tökéletes hangzás mellett a kivételesen egyedi látványra is törekszenek, a világ legkiválóbb kreatív szakembereivel dolgoznak együtt.

Kultúrkalanddal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei