Kilenc életmódtanács a szívinfarktus és a stroke megelőzéséhez

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen, ha a családban volt már érintett személy. Szorongás helyett azonban érdemes az életmódunkat megreformálni a megelőzés érdekében. A legfontosabb tanácsokat dr. Vernes Réka, a KardioKözpont életmódorvosa, sportorvos összegezte.

1. Szokjunk le a dohányzásról!

A dohányzás érszűkítő hatása miatt jelentősen károsítja a szív- és érrendszert, ezen felül számos más betegség – többek közt daganatok – kockázati tényezője is. A leszokáshoz számos segítség igénybe vehető, gyógyszeres és nem gyógyszeres eszközök, viselkedésterápia is rendelkezésre állnak.

2. Étkezzünk okosan!

A minőségi (és visszafogott mennyiségű) étkezés szinte minden befolyásolható rizikófaktorra hatással van: a koleszterinszintre, a vérnyomásra, a cukorbetegségre és az elhízás állapotára, amelyek mind lehetnek a szívbetegségek kockázati tényezői. A megfelelően összeállított étkezés alapja a zöldségekben, a gyümölcsökben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a magvakban, a halakban gazdag étrend, és nem vagy kis mennyiségben tartalmaz cukrot, sót, vörös húsokat, állati zsiradékokat, készételeket. Bármilyen érzékenység, allergia, meglévő betegségek vagy komoly célok esetén azonban a legjobb eredmények a dietetikus által összeállított étrenddel érhetők el.

3. Csökkentsük a koleszterinszintet!

Mivel a magas koleszterinszint az érszűkület egyik rizikófaktora, a „hasznos” (HDL) koleszterin kivételével a teljes, az LDL-koleszterinszintet és a triglyceridszintet is érdemes csökkenteni magas értékek esetén. Ennek legfontosabb eszköze az életmód, amely a transzzsírok és telített zsírok visszaszorítására és a rendszeres mozgásra épül, illetve ha ez már nem elég, a koleszterincsökkentő gyógyszerekre is.

4. Vigyük lejjebb a vérnyomásértékeket!

A stroke legnagyobb kockázati tényezője a magas vérnyomás, amely egyrészt az alapkőnek tekintendő mozgással és megfelelő táplálkozással csökkenthető, másrészt a gondosan felügyelt, személyre szabott gyógyszereléssel.

5. Mozogjunk minden nap!

Bár a kutatások szerint heti legalább 150 perc közepesen intenzív mozgás az, ami már mérhetően képes javítani az egészségi mutatókon, a kevés is több, mint a semmi. Az egyértelmű, hogy az ülő életmód önmagában is növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, ám alapbetegségek (például szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, légző- vagy mozgásszervi betegségek) esetén érdemes szakember vezetésével személyre szabott mozgásterápiát kezdeni.

6. Célozzuk meg az optimális testsúlyt!

Az elhízás gyakorlatilag világméretű probléma és nem csak a kardiológiai betegségek rizikóját növeli jelentősen, de gyakorlatilag az egész szervezet működését nehezíti. Fontos tudni, hogy a drasztikus diéták és a fogyókúrás „csodatermékek” nem segítenek, csakis egy jól felépített életmódváltás lehet képes megállítani és fokozatosan csökkenteni a plusz kilók számát. Ha már következményes cukorbetegséggel, mozgásszervi vagy más problémákkal is szembe kell nézni, különösen fontos a szakértő irányítása.

7. Tartsuk kontroll alatt a diabéteszt!

A 65 évnél idősebb cukorbetegek 16%-a stroke miatt hal meg. Nyilvánvaló tehát az összefüggés a két betegség közt, és azt is be kell látni, hogy a diabétesz orvosi kezelésén túl az életmód az, amellyel kontroll alatt lehet tartani a vércukorszintet.

8. Fogjuk vissza az alkoholfogyasztás!

Az alkohol fogyasztása – főleg ha ez rendszeres – emeli a vérnyomást, a triglyceridszintet, szabálytalan szívverést eredményezhet, valamint bizonyítottan növeli a szívizom károsodásának, a stroke és egyes daganatok kialakulásának esélyét. A már kialakult alkoholbetegség esetén szinte elengedhetetlen szakértő segítség a leszokáshoz.

9. Kezeljük a stresszt!

Több kutatás bizonyította már, hogy kapcsolat van a kezeletlen stressz és a szívkoszorúér-betegség közt, és az is bizonyított, hogy a stressz közvetetten növeli a stroke és a szívinfarktus veszélyét is. A megfelelő stresszkezelés, a mentális egészség fontos tényezők az egészség megőrzésében.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu).

Akár ez is tetszhet A szerző további művei