Kiirthatja a parazitákat a klímaváltozás

 Az állati élősködők (paraziták) egyharmada kihalhat 2070-re a klímaváltozás miatt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. 

A Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány szerint a különböző élősködők csoportja, például a galandféreg, az orsógiliszta, a kullancs, a tetű, a bolha és más élőlények fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában annak ellenére, hogy betegségeket okozhatnak és terjeszthetnek az emberek, a haszonállatok és más élőlények között.
Hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a klíma változásai a parazitafajokra, a kutatók a múzeumok gyűjteményeit kezdték átvizsgálni, elemezve az élőlények földrajzi eloszlását és megjósolva a változásokat.
Nyolc ország 17 kutatója töltött éveket több tízezer parazitafaj pontos földrajzi előfordulásának kinyomozásával, az adatbázist a lehető legtöbb helyen GPS-adatokkal egészítették ki.
Klíma-előrejelzések használatával becsülték meg, hogyan hatnak 457 élősködőfajra az éghajlat változásának különböző verziói.
Az elemzésből kiderült, hogy a paraziták sokkal veszélyeztetettebbek, mint a gazdaállatok, amelyeken élősködnek. A legkatasztrofálisabb modell szerint a világ parazitáinak több mint egyharmada eltűnhet 2070-re. A legoptimistább modell szerint 10 százalékuk hal ki.
„A klímaváltozás a biodiverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni” – véli Nyeema Harris, Michigani Egyetem kutatója.
A szakértők szerint figyelembe véve az ökoszisztémában játszott szerepüket, a parazitákat is be kell venni a védelemre szoruló fajok körébe.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei