Júniusban jön Suzi Quatro!

A hetvenes-nyolcvanas évek népszerű amerikai rockladyje június 4-én ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban

Zenei karrierje kezdetének 50. évfordulóját a magyar fővárosban is megünnepli Suzi Quatro. Az amerikai rockladyje június 4-én ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban. A hosszú ideje Nagy-Britanniában élő Suzi Quatro korábban bejelentette, hogy ez a turné lesz az utolsó, aztán zenei karrierjét nem folytatja tovább. Ezen a koncertsorozaton – így a magyar fővárosban is – még egyszer előadja legnagyobb slágereit, köztük a Can the Cant, a 48 Crasht, a Devil Gate Drive-ot és a She’s In Love With Yout.

Suzi Quatro fellépett a 2009-es Harley Davidson-fesztiválon az alsóörsi Európa kempingben Fotó: MTI/Nagy Lajos

Az alig másfél méter magas, csinos Suzi Quatro volt az első női basszusgitáros, aki komoly sikereket ért el a rockzenében. Susan Kay Quatro néven Detroitban született, tizennégy évesen otthagyta az iskolát és a lánytestvéreiből összeállt együttesben játszott. A temperamentumos, bőrruhás lány felkeltette Mickie Most producer figyelmét, aki bemutatta őt a híres Chinn–Chapman szerzőpárosnak, amely futószalagon szállította számára a biztos slágereket. A hetvenes években számos sikeres kislemezt jelentetett meg, ami megalapozta népszerűségét Európában és Ausztráliában is. A sort a Can the Can nyitotta, amely Angliában listavezető lett, ezt követte a Daytona Demon és a Devil Gate Drive, a 48 Crash, majd ő is sikerre vitte Elvis Presley egykori slágerét, az All Shook Upot. A brit top 20-ban tizenhat száma szerepelt, Amerikában viszont szinte alig vettek tudomást róla. A hetvenes évek végén a kemény rock helyett lágyabb, poposabb dalokat kezdett énekelni.

1978-ban a vele egyidős brit sztárral, a Smokie együttessel befutott Chris Normannal duettben adta elő a Stumblin’ In című számot, amely a 4. helyre jutott az amerikai toplistákon.

1973 és 1980 között hat Bravo Otto-díjat kapott, szerepelt a Happy Days című népszerű amerikai televíziós vígjátéksorozatban. Lemezei több mint 50 millió példányban fogytak világszerte. Legutóbbi albuma, az In the Spotlight 2011-ben jelent meg, azóta saját zenei rádióműsort vezet a BBC-nél.

A híres Chinn–Chapman szerzőpáros futószalagon szállította számára a biztos slágereket Fotó: MTI/Nagy Lajos

Suzi Quatro többször koncertezett Magyarországon, az énekes anyja révén egyébként magyar származású, állítólag fellépései szünetében meg is látogatta rokonait.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei