Isten szerepéről is énekel Roger Waters

Huszonöt év után megjelent a Pink Floyd alapítójának új lemeze, amely a világ aktuális problémáiról szól

Valóban ilyen életet akarunk? címmel megjelent Roger Waters új stúdióalbuma. A Pink Floyd egykori alapítója 25 év elteltével készített friss lemezt, amely kritikus állásfoglalás napjaink világáról, a félelmekről és a bizonytalanságról.

Negyedszázaddal utolsó albuma után újra stúdióba vonult és lemezt készített a Pink Floyd alapítója, Roger Waters. A 73 éves dalszerző, basszusgitáros, énekes természetesen nem tagadta meg önmagát, és az új album zenei világa sok szempontból a klasszikus Pink Floyd-albumok hagyományait követi, hangzásában közel áll a negyven évvel ezelőtt megjelent Animals című anyaghoz vagy a két évvel későbbi The Wallhoz.

Roger Waters, a brit Pink Floyd együttes egyik alapító tagja és basszusgitárosa 2013. augusztus 25-én a Puskás Ferenc Stadionban is fellépett a 24 állomásos európai turnéja során    Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A zenész aktuális témákról fejti ki az álláspontját dalaiban. A Déja Vu címűben például Isten szerepéről, helyéről értekezik, a The Last Refugee-ben a menekültkérdésről, a modern ellenségkép megalkotásáról, a Picture Thatben Donald Trump amerikai elnökről, míg a címadó dal szövege egy 2008-ban írt verséhez nyúlik vissza, és a remények be nem teljesüléséről, a bennünk élő mindennapi félelemről, az összezavarodott világról szól. A lemez produceri munkáit és keverését Nigel Godrich végezte, aki korábban Paul McCartneyval, a U2-val és a Radioheaddel dolgozott együtt. Az anyag tizenkét számból áll, a közreműködő zenészek között volt Waters és Godrich (billentyűk, gitár) mellett Gus Seyffert (basszusgitár, gitár, billentyűk), Jonathan Wilson (gitár, billentyűk), Joey Waronker (az REM egykori turnédobosa), Roger Manning (billentyűk), Lee Pardini (billentyűk), valamint Jessica Wolfe és Holly Proctor (vokálok).

Roger Waters nem szakad el a Pink Floyd egykori zenei irányvonalától új albumán   Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az új album az ötödik stúdiólemeze Roger Watersnek: a The Pros and Cons of Hitch Hiking 1984-ben, a Radio K.A.O.S. 1987-ben, az Amused to Death 1992-ben jelent meg, 2005-ben Ca Ira címmel háromfelvonásos operát írt Roger Waters. Legutóbbi rocklemezét, az Amused to Deathet 2015-ben újramaszterelt, felújított változatban újra megjelentette.Waters május végén kezdte meg Us + Them című észak-amerikai turnéját, amely október végéig tart.

Roger Waters az új albumán aktuális témákban szólal meg    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„A show nagyjából egynegyede áll az új album anyagából, a fennmaradó időben a Pink Floydban eltöltött éveim alatti vagy azutáni dolgokból válogatunk, de az egész egy témakört jár körül: nincs olyan, hogy mi és ők, csakis mi létezik”– mondta Waters, akilegutóbb 2013-ban lépett fel Magyarországon, akkor a The Wall című showját adta elő a Puskás Ferenc Stadionban.

Roger Waters 1965-ben alapító tagja volt a Pink Floydnak, amely a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett az évek során. A basszusgitáros-énekes 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért, a Pink Floydot végül David Gilmour gitáros, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten. Az induláskor meghatározó tag, Syd Barrett 2006-ban, Wright 2008 szeptemberében hunyt el. Waters és Mason nemrég közösen vett részt a Londonban megnyílt Pink Floyd-kiállítás összeállításában.
Roger Waters munkásságának egyik, ha nem a leghíresebb albuma a The Wall (A Fal) című Pink Floyd dupla lemeze volt     Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei