Irány a strand! De milyet válasszunk?

Ahogy egyre nő a kinti hőmérséklet, úgy vágyódunk el mindinkább valamilyen vízparti helyre. Ma már nem kell száz kilométereket megtenni a Balatonig vagy a horvát tengerpartig, ha csobbanni akarunk egyet, elég, ha a közelünkben keresünk egy vízi parkot, tóstrandot vagy medencés fürdőt. Lássunk pár tudnivalót a vízparti helyekről, hogy kedvünk és lehetőségeink szerint kiválaszthassuk a számunkra legmegfelelőbbet! 

1. Termálfürdő

Leghíresebb gyógyvizünk a több ezer éves tőzegfenekű gyógytó, a Hévízi-tó. Elsősorban a mozgásszervi, gerinc- vagy ízületi gondokkal küzdő betegek látogatják előszeretettel a tavat, de bárki számára kellemes kikapcsolódást nyújt az itt eltöltött idő.

Előnyei: Nyugtató, stresszoldó hatású, a teljes ellazulás garantált. A folyamatos és egyenletes vízáramlás enyhe masszázsként hat a fürdőzőkre.

Hátránya: Nem javasolt gyógytóban fürdeni fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb más vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén. A tóban egyszerre csak 30 percig javasolt tartózkodni. A gyógytóban ezenkívül 12 éves kor alatti gyermekeknek sem ajánlott a fürdés.

2. Tóstrand

Legkedveltebb tóstrandjaink a balatoni és velencei-tavi partok mentén húzódnak, de nem csak itt múlathatjuk az időt nyáron! Hazánk tavakban is bővelkedik, így számos kisebb-nagyobb tó partjára is elmehetünk lazulni. Csak párat felsorolva, ott az esztergomi Palatinus-tó, a poroszlói tó, a nyíregyházi sóstó, a gödi tóstrand, a hosszúperesztegi Szajki-tavak, a Bánki-tó, a Lupa-tó és persze ne feledkezzünk meg a tatai tavakról sem. A lista hosszú, és nem csak természetes, de mesterséges tavakat is könnyen találhatunk, de vigyázzunk! Sok tóban tilos fürdeni!

Előnyei: Nem klóros és nem egy medencében tömörül össze a sok úszni vágyó ember. A parton kényelmesebben, egymástól távolabb is elhelyezkedhetnek a strandolók, akár kis árnyéksátrat is felállíthatunk anélkül, hogy azzal másokat zavarnánk. Sok helyen (leginkább a belépőjegyes strandokon) több ételárus, valamint fagyizók, bárok találhatók, de a sportolási lehetőségek (strandröplabda, pingpong, játszótér, vízibicikli, vízi játékok stb.) is egy helyen fellelhetők. Sok tóparti rész ingyenesen látogatható, de csak akkor fürödjünk ilyen helyen, ha szabadstrand és nincs tiltva a fürdőzés!

Hátrányai: Van, ahol az infrastruktúra nem kellően kiépített, nincsenek árusok vagy mosdók a közelben. Egy nagyobb területen könnyebb szem elől tévesztenünk a játszó gyermekeket. Kicsik számára a legtöbb helyen nincs kialakítva sekély vizű játszóstrand. Előfordulhat, hogy a tómeder hínáros, kavicsos, kagylós. Mindig figyeljünk a kihelyezett táblákra! A víz változó mélységű, hirtelen mélyülhet.

Bányatavak veszélyei                                                                      

A legtöbb bányató, bár veszélytelennek tűnik, mégis okkal van elzárva a látogatók elől. Ezekben tilos fürdeni, különösen gyermekeknek. A bányatavak mesterségesen létrehozott gödrök, amelyeket ipari melléktevékenység maradványai, így a korábbi munkálatokból származó éles fémtárgyak még mindig a tó mélyén lehetnek. Az ilyen tavak mélysége meghaladhatja a 10 métert is, hirtelen mélyülő mederrel rendelkeznek, és míg a tó felszínén kellemes a víz hőmérséklete, addig kicsivel lejjebb akár 10 fokkal is kevesebb lehet. A lábunkat érő hirtelen hőmérséklet-változás hatására lábfejünk, vádlink begörcsölhet, ami még a legjobb úszókat is veszélybe sodorhatja. Ugyanez a helyzet a hínárokkal, indákkal, amelyek lábunk köré tekeredhetnek. Minél jobban próbálunk megszabadulni tőlük, annál jobban belegabalyodunk a tapadós ágakba.

Viharjelzés – melyik mit jelent?

Ne hagyjuk figyelmen kívül a viharjelzéseket sem, ha tóban úszunk! Viharjelzést a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon is lehet látni. A lámpák minden évben április 1-től október 31-ig működnek. A viharjelzők villogásának száma a szél erősségétől függ. 40 és 60 km/h között adják ki az elsőfokú viharjelzést. Ekkor a lámpák percenként 45-ször villannak. 60 km/h óra fölött a másodfokú jelzés lép életbe és a villanások száma percenként 90-re nő. Sem úszva, sem pedig vízibiciklivel, csónakkal, vitorlással ne maradjunk kint a nyílt vízen, ha közeledik a vihar!

3. Strandfürdő

Talán ezek a strandtípusok a leginkább elterjedtek hazánkban, hisz szinte minden nagyvárosban és rengeteg kisebb városban is találhatók uszodák kialakított kültéri medencés stranddal. A leggyorsabb és legegyszerűbb lehetőség, ha egy gyors csobbanásra vágyunk, vagy nem akarunk sokat utazni a legközelebbi tóig, hogy felkeressük a helyi strandfürdőt. Lássuk, mik az előnyei és hátrányai!

Előnyök: Könnyen elérhető, akár csak 1–2 órára is megéri elugrani ide hűsölni. Sok helyen a napijegyen kívül vásárolható pár órára szóló jegy is. Általában van külön gyermekmedence és úszómedence a felnőttek részére. Baj esetén közel vannak az úszómesterek, könnyen tudunk segítséget szerezni, illetve sok helyen baleseteknél orvosi ellátásra is van lehetőség.

Hátrányok: Gyakran túlzsúfolt és zajos, a vendégek egymáshoz közel tudnak csak elhelyezkedni a kiterített törülközőkkel, és a vízben sincs sok tér az úszáshoz. Sokan tartanak attól, hogy valamilyen fertőzést, bőrbetegséget kapnak el. Ennek elkerülése érdekében mindig viseljünk papucsot, amikor a medencék körül sétálunk és zuhanyozzunk le, miután kijöttünk a medencéből.

4. Aquapark

Ha nem a hagyományos strandélményre vágynánk és aktívan, vízközelben szeretnénk eltölteni egy meleg nyári napot, akkor a vízi élményparkokat nekünk találták ki! Az egész család számára izgalmas programot biztosítanak a csúszdás, sokmedencés aquaparkok, ahol a különböző játékok, helyszínek garantáltan egész napra lefoglalják még a legizgágább gyermekeket is.

Előnyei: Szinte megunhatatlan élmény, többféle csúszda és medence közül választhatunk, van ugró- és élménymedence, rafting, hullámzómedence, kisgyerekeknek külön kialakított miniélménypark, ráadásul rossz idő sem jelent gondot, hisz a vízi élményparkok egy része fedett.

Hátrányai: A nagy terület ellenére a strandfürdőkhöz hasonlóan itt is számítanunk kell túlzsúfoltságra. Gyakran a csúszdáknál több időt kell sorban állással töltenünk, mint amennyi idő alatt lecsúszunk. Szigorúbbak a biztonsági előírások is, ezeket mindig tartsuk be! Kicsúszhatunk egy-egy nyitott csúszdából, vagy beüthetjük magunkat siklás közben. Lecsúszás után figyelnünk kell az újonnan érkezőket, nem maradhatunk a csúszda végénél.

+1 tipp: Mikre kell figyelnünk a strandolás alatt?

  • Túlhevült állapotban soha ne ugorjunk azonnal a vízbe!

Különösen igaz ez akkor, amikor a napon ücsörögtünk, vagy strandröpiztünk, játszottunk, és akkor, amikor a vízibiciklin töltünk el hosszabb időt szárazon. Mielőtt beereszkedünk a vízbe, mindig óvatosan mossuk le magunkat vízzel, nedvesítsük be a bőrünket, fejünket.

  • Tele hassal ne menjünk a vízbe!

Könnyen rosszullét foghat el bennünket, ami veszélyessé válhat, ha épp olyan helyen úszunk, ahol nem ér le a lábunk, távol a segítség.

  • Viseljünk sapkát, kendőt, vagy vizezzük be a fejünket legalább 20–30 percenként!

A napszúrás során a fej hőmérséklete jóval meghaladja a test hőmérsékletét, ami miatt az agy túlmelegszik és megnő a koponyaűri nyomás. A hőguta tünetei fejfájás, émelygés, szédülés. Rosszabb esetben tudatzavart és ájulást okoz.

  • Mindig használjunk napvédő krémet!

Nem csak a strandon, de akár az utcán sétálva is leéghetünk. Sőt! Leégnünk sem kell ahhoz, hogy bőrünk egészsége károsodjon az erős UV-sugárzás miatt. Mindig kenjük be magunkat valamilyen napvédő szerrel! A fényvédő hatás kialakulásához legalább fél óra szükséges, kezdjük el időben használni a krémet, illetve ismételjük a kenést 2–3 óránként, mert az izzadás és a dörzsölés hatására a hatása könnyen megszűnik.

  • Víz, víz, víz!

A meleg hatására testünk maghője is megemelkedik, így verejtékezéssel igyekszünk azt csökkenteni. Ilyenkor a folyadékot feltétlenül pótolni kell, mivel a vérplazmánk 90%-a víz és az izzadás során a plazmában lévő vizet elhasználjuk, ami következményeként a vérnyomásunk lecsökken, a vér besűrűsödik és trombózis, vérelzáródás alakulhat ki.

  • Csúszós medencepart

Egy medence partja éppúgy csúszós lehet, mint egy téli, felfagyott járda. Mindig viseljünk papucsot, amikor sétálunk a parton, és ne hagyjuk, hogy a gyermekek ott futkározzanak!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei