Így közlekedjünk ködben!

A téli napokon a legkevésbé sem vágyunk a ködös, csúszós úton való közlekedésre. Ilyenkor nemcsak sofőrként, hanem gyalogosként vagy kerékpárosként is nagyobb odafigyelésre van szükségünk az úton,

Íme a legfontosabb tippek a Generteltől, ha átláthatatlan, ködös útszakaszon kell vezetnünk.

 1. Csökkentsük az autó sebességét!
 2. Növeljük a követési távolságot, a köd becsapós lehet!
 3. Kerüljük az előzést!
 4. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább halasszuk el az utunkat, vagy tömegközlekedjünk!
 5. Használjuk a ködfényszórót! Ha ilyennel nem rendelkezünk, semmi esetre se kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót, mert az fehér falat képez.
 6. A tompított fényszóró minden esetben legyen felkapcsolva.

Gyalogosként vagy kerékpárosként a következő tanácsokat kell szem előtt tartanunk.

 1. Legyünk jól láthatóak! Bele sem gondolunk gyakran, hogy sötét, szürke vagy fekete kabátunkkal mennyire beleolvadunk a köd leplezte tájba. Viseljünk fényvisszaverő jelzést magunkon, vagy hordjunk élénkebb ruhadarabokat, pl. piros/sárga sapkát, sálat. (Kisgyerekek számára kifejezetten ajánlott az élénk színű kabát vagy overál is!)
 2. Legyünk mi is körültekintőbbek, ne lépjünk ki hirtelen az útra, csak a kijelölt gyalogos/kerékpáros átkelőhelyet használjuk, ahol az autós előre számíthat a megjelenésünkre!
 3. Ne menjünk közel a járda út felé eső oldalához! A csúszós úton megeshet, hogy kisiklik egy autó, vagy a sofőr egy ütközést kivédve oldalra húzza a kormányt. Ne legyünk az úthoz közel, mikor ez megtörténik!
 4. Öltözzünk megfelelően, lábbelink jól tapadjon a síkos talajon!
 5. A velünk sétáló kisgyerekünk kezét ne engedjük el! Számítsunk továbbá arra, hogy hirtelen akár úgy is dönthet, szaladni van kedve! Legyünk erre is felkészülve és reagáljunk gyorsan!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei