Hablan español? Do you speak English? Sprechen Sie Deutsch?

Milyen érzés lenne e kérdések valamelyikére egy magabiztos igennel válaszolni? Vagy esetleg mindegyikre?  Egy idegen nyelv sok mindenre használható, létjogosultsága még idősebb korban is nagy jelentőségű.

Miért jó nyelvet tanulni?

Egy élő idegen nyelv ismeretével több kapu is megnyílik előttünk. Nem csak a beszédben vehetjük hasznát, hanem szabadidős tevékenységeinkben is sok lehetőséget nyújt.

Több városban fellelhetőek idegennyelvű klubok, ahol azok az emberek fordulnak meg, akik az adott nyelven kommunikálnak. Ez új kapcsolatok teremtésére ad lehetőséget; segítséget kaphatunk, ha valamivel gondunk van; beszélgethetünk a klubot látogatókkal azon a nyelven; akár más programokat is csinálhatunk az ottani emberekkel.

Sokan azért nem mernek egyedül nekivágni egy külföldi útnak, mert félnek, hogy nem értetik meg magukat. Ha egy olyan nyelvet beszélünk, amelyet több helyen ismernek – bár ez a területtől is függ –,  akkor többé ez nem jelenthet akadályt.

Aki szabadidejében szeret olvasni, filmet nézni, megteheti ezt az eredeti nyelven. Lehet nézni felirattal egy filmet, ami  sokat segít a megértésben. Így legalább hallhatjuk a színészek hangját és a nyelv igazi csengését. A kedvenc könyvünket is érdemes az eredeti formátumban elolvasni, hisz a tartalmat úgyis ismerjük, az már könnyíti a megértést. De később akár egy teljesen idegen könyv még nagyobb kihívást jelenthet.

Gasztronómia terén is könnyebb dolgunk lehet, mert több recept rendelkezésünkre áll. Az adott nyelvet beszélők konyháját is kipróbálhatjuk.

A nyelvtanulást sokan a levelezéssel segítik elő, ami a megtanult szavak gyakorlásához nagyon jó. Ma már nem a kézírásos levelezés a jellemző, inkább az e-mailezés. Ha valakivel sok e-mailt cserélgettünk már és szimpatikusnak tűnik az illető, még akár barátság is szövődhet belőle. Új emberek személyes megismerése soha nem lehet rossz, ha már elég jónak érezzük a tudást a személyes kommunikációhoz, egy találkozót is érdemes az illetővel megbeszélni.

A tanulás agyra kifejtett pozitív hatását pedig semmiképpen sem szabad háttérbe szorítani, hiszen javítja a figyelemkoncentrációt, késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását az erre hajlamos embereknél.

Az angol, német, spanyol, francia idegen nyelvekhez könnyen lehet találni tanulási lehetőségeket

Lehetőségek tárháza

A magyarok által nagy számban tanult idegen nyelvekhez könnyen lehet találni tanulási lehetőségeket. Ezek leginkább az angol, német, olasz, spanyol, francia.

A mai modern világban az internet sok mindenre használható és a nyelvtanulásban is rengeteg lehetőséget nyújt. Például számos videó fellelhető, amelyeknek a segítségével akár a szavak elsajátítása, akár a kiejtés gyakorlása  is könnyebb lehet. Ha már van egy megalapozott szókincsünk, történeteket, hangos könyveket, párbeszédeket hallgathatunk felirattal, ami által a megértést lehet javítani; a már megtanult szavakat ez által is gyakorolhatjuk.

Szinte az összes, magyarok által tanult nyelvhez találhatunk anyagot, akár ingyen, akár néhány ezer forintért. Az említett nyelvek mindegyikének van saját internetes oldala, ahol nyelvtant is találunk, alapszókincset. Ez ad egy alapot és napi, heti rendszeres ráfordítással szépen lehet haladni és egyre több mindent megtanulni.

Aki jobban szereti a nyomtatott könyveket, természetesen ez esetben is van többféle kiadvány kezdők számára is. Érdemes több könyvesbolt kínálatát alaposan megnézni vagy akár kikérni hozzáértő véleményét, hogy az adott nyelv esetén melyik könyv a legjobb.

Az internet a nyelvtanulásban is rengeteg lehetőséget nyújt

Ha az unoka már „idős” annyira, hogy több éve tanul egy nyelvet, még tőle is érdemes kölcsönözni egy tankönyvet, amiből ő tanult. A segítségét is kérhetjük, biztosan örömmel rendelkezésre állna és büszkén magyarázná a leckéket. A tanuláshoz érdemes magántanárt is felfogadni, napjainkban a skype-on is oktatnak nyelveket. Ez az egyik legkényelmesebb, s ma már legkedveltebb változata egy nyelv gyakorlásának, mert nem kell elmenni otthonról, csak a megbeszélt időpontban a számítógép elé kell ülni és már kezdődik is az óra. Ha  idegenkedünk ettől, személyes oktatást is lehet találni, de jó, ha van valaki, aki segíti a nyelv gyakorlását. Ez elsősorban a kiejtés miatt fontos, mert ha valami rosszul rögződik be és nem mondjuk ki helyesen, élő beszédben nem értik meg. A tanár ebben is sokat segít, valamint elmagyarázza a nyelvtant, és lehet kérni tőle házi feladatot, ami által megmarad a folyamatosság.

Egy teljesen kezdő számára a nyelvtanfolyam is jó megoldás, mert ott biztosan mindenki azonos szinten lesz és egy jó tanárral elég gyorsan el lehet sajátítani az alapokat. Rengeteg nyelviskola közül lehet válogatni és egy nyelven belül általában több lehetőség áll a tanulni vágyók rendelkezésére: heti egy/három/öt alkalom, csak hétvége, időbeosztásunktól függően.

Készülés a nyelvvizsgára

Ha nincs célunk, nem biztos, hogy a szorgalom, lelkesedés hosszú távon fenn fog maradni. Éppen ezért ha kifejezetten a nyelvvizsgára készülünk, az elég komoly célnak hangzik egy nyelv elsajátításánál. Ezzel beleviszünk egy kis izgalmat a mindennapokba, a vizsga birtokában pedig már elmondhatjuk, milyen kitartóak voltunk és hogy meglett a kemény munkánk gyümölcse.

A szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei