Gyenesdiás, a családbarát üdülőfalu

Újdonságok, fejlesztések 2020-bano

A Nyugat-Balaton aktív és családbarát üdülőfalujában mindig történik valami. Így lesz ez a következő időszakban is, hiszen számtalan fejlesztés zajlik, melyek közül csokorba gyűjtöttük a szabadságukat ide tervezők számára az érdekes újdonságokat.

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a tavaszi és őszi időszak vonzóbbá tételéhez folytatja az aktív turizmus erősítését. Ennek keretében folyamatban van a Keszthelyi-hegység túraútvonalait jelző tájékoztatótáblák felújítása, pótlása. Weboldalukon (www.gyenesdias.info.hu) túratippekkel, leírásokkal segítik a tervezést, melyeket relive-videókkal színesítenek. Legkeresettebb túrájukhoz, a családi útvonalhoz külön térkép készül. Új lehetőségként vezetett túrákhoz lehet csatlakozni, kevésbé ismert útvonalakat is érintve. Aki szívesen csatlakozna, keresse a meghirdetett időpontokat!

A helyi önkormányzat, illetve a Forrásvíz Természetbarát Egyesület gondozásában a hegylábi bevezető utakhoz tájékoztatótáblák kerülnek ki, megújul a Dolomit-tanösvény, illetve elkészül a Forrás-tanösvény is.

A település különböző pontjain (strandokon, játszótereken, Kárpáti korzón) található foglalkoztatótáblák (például „memória”, „találd ki!”, „tili-toli”) a gyermekek/családok számára tartalmaznak játékos feladatokat, illetve edukációs tartalmakat. A 2013-ban kihelyezett foglalkoztatótáblákat szezonkezdésig felújítják, tartalmilag frissítik.

A Magyar Turisztikai Ügynökség az idei évben is támogatja a strandok fejlődését, ami a település mindkét családbarát strandját érinti. A Gyenesi lidóstrandon újdonságként napozóstég létesül, míg a Diási játékstrandon bővítésre kerül a meglévő stég. Mindkét strandon családbarát mosdókat alakítanak ki, és folytatódik a zöldterület megújítása is.

Az év elején megnyílt Gyenesdiáson a Balaton-régió legmodernebb technikával ellátott, kéttermes, összesen 420 férőhelyes mozija. A Liget Plex Cinema egész évben a hét minden napján várja a filmrajongókat, a klimatizált termek akár forró nyári napokon, akár esős időben is kiváló programlehetőséget nyújtanak.

A garantált programok között további újdonság, hogy újra látogatható a gyenesdiási antikkályha-magángyűjtemény, ahol csodálatos vaskályhákat és használati tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az idei évben több nagyobb rendezvény is lesz a megszokottakon túl, például a Diós települések nemzetközi találkozója, melyre július elején a Gyenesdiási Keszegfesztivál keretében kerül sor; GYÖNGY, avagy a Gyenesdiási önkéntes gyógyító napok;

1. Balaton Quad Fesztivál, de több neves sportesemény is érinti a települést, mint a Giro d’Italia, My 575 Challenge, Lepke teljesítménytúra, Vadlán Ultra Trail.

Fontos még megemlíteni a Gyenesdiás a klímatudatosság útján projektet, mely a települési klímastratégia alapján egy egész évet felölelő lakossági szemléletformáló programsorozat. Legfontosabb célja, hogy az egész éven át zajló rendezvényekbe kapcsolódva javítsanak a lakosság környezettudatosságán, viselkedésén, legyen szó élelmiszer-fogyasztásról, a közlekedés átgondolásán át egészen az energiahasználati szokások megváltoztatásáig.

Gyenesdiás turisztikai kínálatáról részletes információk a www.gyenesdias.info.hu portálon, illetve facebook.com/Gyenesdias oldalon olvasható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei