Grand Canyon Skywalk: séta az égen

Az üveghidat biztonsági megfontolásokból 400 százalékkal méretezték túl

Az észak-amerikai Grand Canyonban a Colorado-folyó felett épült üveghíd azoknak kínál egész életre szóló élményt, akik nem szenvednek tériszonyban.

Az emberek újabb és újabb élményekre vágynak, a turistákat vonzó beruházások mindenhol pörögnek a világban. A különlegességeknek vonzzák a legtöbb embert, így nem véletlen, hogy azok a vállalkozások a legsikeresebbek, amelyek extra kalandokkal, garantáltan felejthetetlen élményekkel várják vendégeiket. Ilyen az amerikai Skywalk-kilátó, vagy inkább lelátó, amely a hualapai indián rezervátum területére csalja a pénzes utazókat.

71 Boing 747-es óriásgép súlyát is elbírja

A folyó 1220 méter mélységben kanyarog a Skywalk-kilátó alatt. Az U-alakú építmény padlója üvegből készült, így a turisták talpuk alatt érezhetik a meredek sziklafalú képződmény teljes mélységét. Az üveghidat biztonsági megfontolásokból 400 százalékkal méretezték túl: terhelhetősége 71 Boing 747 óriásgép súlyának felel meg és 160 km/órás szélsebességet is kibír, emellett pedig egy 8,0-as erősségű földrengésnek is ellenáll. Az üveghídon ennek ellenére csak 112 ember tartózkodhat egyszerre.

Félelmetes látvány, életre szóló élmény, aki kimerészkedik a semmibe Fotó: L Kelemen Gábor

A kilátás lélegzetelállító, életre szóló élményt nyújt. A Skywalk napkeltétől napnyugtáig fogadja a látogatókat, az élményért 29 dollárt kérnek a Grand Canyon hualapai központjának belépti díján felül. A Skywalkhoz Las Vegasból 160 kilométeres autóút vezet. De el lehet jutni ide kisrepülővel is a Las Vegas-i nyugati kisgépes terminálról.

A holdjáró Buzz Aldrin avatta fel

A Skywalk túrához a látogató kap egy műanyagzacskó-lábbelit, nehogy összekaristolja az átlátszó felületet a cipőjével. Maga a járda 20 méter széles. Fotózni, mobilozni a helyszínen tilos, a fényképek készítésére külön cég áll rendelkezésre – naná, hogy jó pénzért. A turisták persze kijátsszák ezt a tiltást, és a túra után szinte mindenkinek van néhány fotója erről az attrakcióról. Az őslakók azt remélik, hogy a különleges technológiával készült látványosság még több turistát csábít majd a rezervátumba. Az ősök és a szellemek áldását kérték az hualapai indiánok a létesítményre, ezzel a kívánsággal adták át a Grand Canyon turistalátványosságát. A törzs tánccal ünnepelt, ehhez csatlakozott egy veterán amerikai űrhajós is. Buzz Aldrint kérték fel arra, hogy elsőként lépjen a Skywalk, vagyis „Égi séta” nevű szerkezetre. Aldrin pedig az indiánok kíséretében lépett ki a több mint egy kilométeres mélység fölé. „Azért ez nem olyan, mint egy igazi űrséta. Viszont olyan tökéletesen áttetsző üvegen álltam, hogy valóban azt hittem, a levegőből nézem a Grand Canyont”  – mondta utána az űrhajós.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon: on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50 százalék engedménnyel!
www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei