Ezt utánozták az első hegedűk

Az emberi hangot próbálták imitálni az első hegedűk készítői. 

Zenetörténészek már régóta gyanították ezt, egy most bemutatott tanulmány pedig be is bizonyította, hogy a 16–18. századi hangszerkészítők így tervezték meg hegedűiket.
A Tajvani Nemzeti Egyetem kutatói arra kértek egy hivatásos hegedűst, hogy szólaltasson meg 15 antik hangszert, köztük egy 1570-ben Andrea Amati által készített hegedűt. A cremonai hangszerkészítőt tartják számon a négyhúros hegedű atyjaként.
A megszólaltatott hegedűk között voltak Stradivari-hegedűk is. Antonio Stradivari Amati munkája alapján fejlesztette tovább hangszereit.
A kutatók rögzítették a 15 antik hangszeren a hivatásos hegedűs által lejátszott hangsorokat. Ezután rögzítették 16 és 30 év közötti 8 férfi és 8 nő hangját, akik gyakori angol magánhangzókat énekeltek fel.
Az akusztikai elemzések alapján a tudósok arra jutottak, hogy egy 1570-es Amati-hegedű és egy 1560-as Gasparo da Salo által készített hegedű férfiénekesek basszus és bariton hangját utánozza.
„Fennáll a lehetősége, hogy ebben a korszakban a hegedűkészítő mesterek a férfi hangok utánzására tervezték ezeket a hangszereket” – áll a tudósoknak az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányában.
„Ezzel ellentétben a Stradivari-hegedűket magasabb frekvenciájú formánsok jellemzik, így viszonylag jobban hasonlítanak az olyan női hangokhoz, mint a tenor és az alt” – tették hozzá a szakértők.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei