Borbarátok, figyelem!

Megjelent a 2018-as Fehér-, vörös- és rozébor-kiválóságok könyve. A Fehér-bor-kiválóságok könyvében a Balaton és a tokaji borrégió, a Vörös- és rozébor-kiválóságok könyvében a pannon borrégió termelői szerepeltek a legsikeresebben – derült ki az idei kötetek bemutatóján.

Hat éve indult a Nemzeti borkiválóság-program, amely mára valódi mozgalommá vált – idézte fel a könyvbemutatón Kiss Eliza, a program vezetője.

Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a borok évjáratról évjáratra változnak. A sorozat célja ezért az, hogy könnyen befogadható, szakmai alapokon nyugvó segítséget nyújtson az eligazodásban a borbarátok, de akár a szakma számára is.

Mint a szakember hangsúlyozta: a megmérettetés rangját jól mutatja nemcsak a benevezett tételek óriási száma, hanem egyre magasabb minősége is.

Horkay András, a bírálóbizottság elnöke felidézte, hogy kezdetben nem egészen 700 tétel, idén pedig már csaknem kétszer ennyi minta érkezett be, ezeket 14 nap alatt bírálták el.

A fehérborok kategóriájában 656 tételt nevezett 7 régió 21 borvidékének 296 borászata. Az élen a Balaton borrégió végzett 96 borkiválósággal és 1 topborkiválósággal, míg Tokajból idén 61 borkiválóság, 8 topborkiválóság érkezett. A fehérborokat tartalmazó idei kötetbe összesen 261 borkiválóság és 9 topborkiválóság került be.

A Vörös- és rozébor-kiválóságok könyvébe 468 vörös- és 175 rozétételt nevezett 264 borászat 7 régió 20 borvidékéről. A legjobban a pannon borrégió (szekszárdi és villányi borvidék) szerepelt 121 borkiválósággal és 11 topborkiválósággal a felső-pannon borrégió 52 borkiválóságot, a felső-magyarországi borrégió pedig 46 borkiválóságot és 2 topborkiválóságot adott.

A kötetbe összesen 222 vörösbor-kiválóság, 14 topborkiválóság és 59 rozébor-kiválóság került be – tette hozzá Horkay András.

Kiss Eliza elmondta, hogy az érdeklődők a nagyobb borászatokban, borkereskedésekben juthatnak hozzá a kétnyelvű (magyar és angol) kötetekhez.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei