Beporzók napja

Március 10.

A magyar kezdeményezésű beporzók napja (március 10.) elsősorban éppen az első, a legfontosabb okot vette célba. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik részét rovarbarát sarkává. Erre buzdít mindenkit 2018 óta az új természetvédelmi jeles nap mögött álló parányi stáb (www.beporzoknapja.hu).

Talán soha nem történt még meg, hogy civil kezdeményezésre ennyi múzeum reagált volna pozitívan! Szombathelytől Marosvásárhelyig 40 intézmény jelezte, hogy figyel az idők szavára, figyel a természetvédelemre. A legváltozatosabb múzeumokban történik valami március 10-hez kapcsolódva.

Tavaly nyáron volt egy méhes-méhész kiállítás megnyitója, amelyen előkerült egy faliméheknek készült bölcső, egy kifurkált akácfadarab. Az ilyenbe rendesen március-áprilisban költöznek be a gyümölcsfákat megporzó kis, szelíd méhecskék. Az egyik résztvevő legott elkészített egy ilyen egyszerű bölcsőt, kirakta a kertjébe, és őszre az övét is belakták azok a rovarok, amelyeknek élőhelyei olyannyira megfogyatkoztak.

Idén is van múzeum, ahol kicsit később lesz az esemény, vagy ahol bBeporzók hetét tartanak, Aquincumban pedig nemcsak most, hanem a májusi Floralia-ünnepen is téma lesz a megporzás. Itt nemcsak a rovarokról, hanem a virágokról is szó van. Sok helyen hívnak meg méhészt, és ahol méz van, ott remélhetőleg némi nyalakodás is történik, hiszen tudjuk a múzeumpedagógiából is, hogy mennél több pozitív érzékszervi élménnyel társul egy új ismeret megszerzése, annál maradandóbb az élmény és az ismeret.

Ismereteink szerint a Kárpát-medencében a következő múzeumi események lesznek. Van esemény, aminek nem ismerjük az időpontját vagy leírását, de a múzeum jelezte csatlakozását.

Budapest

Aquincumi Múzeum: március 10.: Előadás és rovarhotel-készítés.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: március 10.: Tárlatvezetés Németh Ádámmal a Mézes gondolatok kiállításban.

Magyar Nemzeti Múzeum: március 10. 17 óra: Szemet gyönyörködtető virágok és gyümölcsök titkai – tárlatvezetés Ridovics Annával. A tárlatvezetés során az iparművészetben használt ornamentális ábrázolási hagyományokkal és formákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Magyar Természettudományi Múzeum: március 7. 10–14 óra: 3. Tavaszköszöntő beporzóünnep, családi program gazdag tartalommal.

Tomory Lajos Múzeum: Rendhagyó múzeumi óra a Bókay Árpád Általános Iskola elsőseinek, ismerkedés a beporzó rovarokkal, megkeressük a kiállítás egyetlen méhecskéjét, pollengyűjtő versenyt játszunk és virágokat ültetünk a múzeumkertbe.

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum: méhbölcsőkészítés.

Cegléd, Kossuth Múzeum

Celldömölk, Kemenes Vulkán Park: március 10.: játékos, kreatív ismeretátadás óvodásoknak.

Csernáton, Haszmann Pál Múzeum: március 10.: a helyi 1–8. osztályos iskola tanulóinak közreműködésével: rovarhotelek, méhbölcsők készítése, kihelyezése közösen a múzeumkertbe, a múzeum méhészeti gyűjteményének, a vidék méhészkedésének megismerése, mézkóstolás helyi méhész közreműködésével, a kisebbekkel dióhéjból méhecskék készítése, tulipánnemezelés, virágok festése.

Debrecen, Déri Múzeum: március 10.: előadások és mini kiállítás (a múzeum hagyományos méhészkedéshez kapcsolódó tárgyai).

Debrecen, Szabó Magda Emlékház: március 10.: kézműves tevékenység: méhbölcső és növényjelölő táblácska készítése.

Dombóvár, Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény: Előadás, filmvetítés, foglalkozás mikroszkóppal óvodásoknak.

Dunaújváros. Intercisa Múzeum: zsupszalmából font gyámolos méhkas (Dunapenteléről) bemutatása.

Eger, Dobó István Vármúzeum: mézeskalács- és gyertyakészítés.

Gödöllő, Gödöllői Királyi Kastély: március 8. 9–13 óra: családi virágkereső kastélyvezetések, méhész meghívása.

Gyöngyös, Mátra Múzeum: március 9–10.: tárlatvezetések.

Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum: március 10. 17 órától: tárlatvezetés a Radnai Gyűjtemény virágcsendéletei vonatkozásában; A méhészet kulisszái.

Gyula, Tájvízház: méhészeti bemutató (a klímaváltozás és a beporzók veszélyeztetettsége).

Hatvan, Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum: március 10–11.: egész napos interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások óvodás és iskolás csoportok részére.

Herend, Herendi Porcelánművészeti Múzeum: a beporzók napja alkalmából a múzeumban egy kamarakiállítás nyílik herendi porcelánból készült méhekből és virágokból.

Kalocsa, Astriceum Érseki Múzeum: múzeumpedagógiai foglalkozás, mely bemutatja, hogyan készül a méz.

Kaposvár, Deseda-tó, Fekete István Látogatóközpont: március 10. 10–13 óráig: programok, vándorkiállítás, 14 óráig iskolai foglalkozás.

Keszthely, Balaton Múzeum: március 9–13.: „Csodabogarak” tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások (óvodástól középiskolásig), március 14. 14–17 óráig: „Beporzók napja” családi délután gazdag programmal.

Kunszentmárton, Helytörténeti Múzeum: beszélgetés a beporzás témájáról, ismerkedés a rovartanyával, méhecskés sorverseny.

Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum: március 10.: egész nap óvodásoknak, iskolásoknak meghívott méhészek előadása, kézműves programok.

Paks, Paksi Városi Múzeum: március 10.: múzeumpedagógiai foglalkozás, kézművesség, rovarszálló-készítés.

Pápa, Pápai Kékfestő Múzeum: március 10.: mézesreggeli, filmvetítés, ismerkedés a festőnövényekkel, magbonbon készítése és virágok ültetése a múzeum kertjében.

Pásztó, Pásztói Múzeum: március 10.: Hajas István előadása a beporzók napjáról.

Pécs, Janus Pannonius Múzeum: március 10.: kitelepülős rovaros program.

Salgótarján, Dornyay Béla Múzeum: óvodás és kisiskolás korosztály számára előadás majd kézműves foglalkozás.

Sátoraljaújhely, Kazinczy Múzeum: március 10.: óvodásoknak új színező, alsósoknak Rongykutya Papírszínház (Méhkirálynő mese), előadás, délután beporzóklub méhész vendéggel, mikroszkopizálás.

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum: március 7.: interaktív előadás Teller Péter méhésszel + újrahasznosított tárgyakba (konzervdoboz, tejfölös pohár stb.) elsősorban vadvirágokat ültetnek.

Szombathely, Savaria Múzeum: március 10.: 3 rovarszálló készül.

Újbarok, Német Nemzetiségi Önkormányzat Tájháza: március 14.: rajzverseny.

Vác, Tragor Ignác Múzeum: március 10.: „Zimzizim” – „bogaras” művészet, március 14.: méhész, lepkész és ökogazda előadása, kézműves foglalkozás.

Vizsoly, „Mézmúzeum”: egy méhészet bemutatóhelye sok látnivalóval, programmal.

Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye: március 10.: múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, kvízjáték, rovarszálló-készítés.

Zirc, Bakonyi Természettudományi Múzeum: március 10.: délután: rovarhotel-készítés (a program regisztrációhoz kötött!), gyerekeknek rovarcsápfejdísz-készítés.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei