Bámulatos magyar találmányok és új eszközök tehetik korszerűvé napjainkat

A mai világban meghatározó szerepük van az olyan eszközöknek, találmányoknak, amelyeket a legújabb technológiák használatával fejlesztenek ki és az egészségünk megőrzése érdekében könnyen használhatjuk a mindennapi életünkben. Az egyik ilyen magyar találmány az egészségi állapotra koncentráló egészségügyi óra. Az óra akár alvás közben is méri viselőjének főbb egészségügyi paramétereit, és ha baj van, azonnal riasztja az orvost. A termék hardverének kifejlesztésében Lazányi János villamosmérnök és csapata is részt vett, akik ezenkívül még számos más termék fejlesztésén is dolgoznak.

A MAP Health Watch mérföldkő lehet az idősebb generáció számára, hiszen számos betegséget már korai stádiumban felismerhetővé tesz és könnyen elsajátítható a működése. Folyamatosan monitorozza viselőjének 6 fontos életfunkcióját és automatikusan riaszt, ha a számítógép által fogadott adatok alapján valami probléma merül fel. Az órába épített vészhívó aktivizálása esetén az órát viselő helyét és főbb egészségügyi paramétereit megküldve riasztja a vészhelyzetet kezelő orvosi teamet, akik így a legrövidebb idő alatt tudják a betegnek a megfelelő orvosi ellátást nyújtani – magyarázta Lazányi János, a PCB Design Kft. ügyvezetője az óra funkcióit.

Ennek az orvostechnikai eszköznek nagy előnye, hogy öt érzékelővel rendelkezik, ezek az emberi test 6 különböző életfunkciós paraméterét képesek mérni, illetve kalkulálni. Ilyen többek között a vérnyomás, melyet a szenzorok adataiból kalkulál, az EKG, valamint a pulzusingadozás. Lazányi János elmondta, hogy az adatok rögzítésre kerülnek, majd a karóra a mobiltelefonunk segítségével a felhőbe, egy biztonságos szerverre továbbítja a mért adatokat, ahol azokat számítógépes programok elemzik folyamatosan. Komoly hozzáadott érték, hogy az ügyfélszolgálaton működő orvosi csapat rögzíti a felhasználó kórtörténetét, személyre szabja a karórát és ügyel a személyes kockázati tényezőkre. Az eszköz egy töltéssel körülbelül egy napon át képes monitorozni viselőjének egészségügyi állapotát.

A termék két célcsoportnak készült. Azon vezetőknek, akik nagyobb munkahelyi stressznek vannak kitéve és az idősebb korosztálynak. Az óra nagy előnye, hogy van benne mikrofon és hangszóró is. Például, ha valaki a lakásában elesik, az órát használva azonnal segítséget tud hívni, így perceken belül ott a segítség. Az óra fedlapjának a megérintésével pillanatnyi EKG-mérést végezhetünk. Kereskedelmi forgalomban a termék május végétől lesz kapható.

Hasonlóan sokat segíthet a családoknak az a lázmérő, amely a PCB Design Kft. közreműködésével valósult meg. Az ActiveAngel lázmérő technikai újdonságnak számít. Ha egy gyermek lázas beteg, akkor az édesanyák és édesapák rengeteg időt töltenek a gyermek ágya mellett, hogy lázat mérjenek és időben csillapítsák, ha gond van. Az ActiveAngel használata egyszerű, hiszen egy kis tapasszal rögzítjük a gyermeken és akár éjszaka is tud lázat mérni. A szülők mobiljára Bluetooth-kapcsolaton keresztül folyamatosan küldi az adatokat, ha pedig felszökik a gyermek láza, azonnal riaszt. Az ára 20 000 Ft alatt lesz majd és nagy előnye, hogy USB-porton tölthető.

A budapesti cég a rendszertervezéstől a gyártásba vitelig vesz részt a termékek fejlesztésében. Az eszközök tervezése mellett törekszenek rá, hogy a gyártás is többségében hazánkban történjen, azonban a kifejlesztett termékek mintegy 80 százalékban külföldi piacra kerülnek.

A legújabb technikai megoldásokat használva nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei