Balatonon hivatalosan is elindult a vitorlás évad

Balatonfüreden az ünnepi zászlófelvonást és a tó megkoszorúzását követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szombaton megnyitotta a 2017-es vitorlás évadot.

Beszédében kiemelte, hogy a sportági szövetség kitartó munkájának köszönhetően hét nagy nemzetközi vitorlásverseny házigazdája is lesz Magyarország.

„Ezek között van a Tihanyban megrendezésre kerülő Finn Masters Európa Kupa, a balatonfüredi Laser Európa Kupa, a NAVIGA modellvitorlás-világbajnokság, és támogatjuk a Finn dingi olimpiai hajóosztály balatonföldvári világbajnokságának rendezését is” – jelentette ki.

Hosszabb lehet a szezon

A vitorlássport fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a kormány – a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva– olyan eszköz- és szolgáltatásfejlesztést támogat, amelynek eredményeképpen hosszabbá válhat a turisztikai szezon, és növekedhet a vendégszám.

„A vitorlássport még szélesebb körben népszerűsíti majd Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit” – fűzte hozzá.

Egész éves attrakció

Bóka István, Balatonfüred polgármestere beszédében kijelentette, el kell felejteni a szezont, „a Balaton igenis egész éves attrakció”. Szólt arról is, hogy idén „talán minden egyéb eseményt elhomályosít” a vizes világbajnokság, azon belül is a balatoni nyílt vízi versenyek, amelyek révén az egész világ Magyarországra és Balatonfüredre figyel majd.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a magyar vitorlássport egyre népszerűbb és sikeresebb, amiben nagy érdeme van Fa Nándornak is.

„Tavaly az egyik legsikeresebb évet zártuk. Három olimpikonunk állt helyt Rióban, és megvan a remény arra, hogy jövőre Tokióban minden idők legjobb eredményét érje el a szövetség” – fogalmazott.

150 év a Balatonon

Gerendy Zoltán, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) elnöke a 150 éves, jubiláló klub múltjáról és értékeiről emlékezett meg, hangsúlyozva, nyitott társadalmi szervezetről van szó.

„Úgy látom, hogy a sport és az egymás iránti tisztelet, valamint a folyamatos megújulási szándék a legfontosabb alapjai az egyesületnek. Évente kétszáz gyerek tanul vitorlázni a táborainkban, generációk nőnek fel a BYC-nél” – mondta.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei