Autóvezetés hőségben

Extra hőterhelésnél, vagyis 37 Celsius-foknál már 33 százalékkal nő a balesetveszély

Hőségben vezetni komoly kihívás, és erre a klíma is csak részleges megoldást kínál: a ki- és beszálláskor érzékelhető jelentős, akár 20 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség megterheli a szervezetet, az idegrendszert. A stressz agresszív vezetési stílusban is jelentkezhet, ami csak fokozza a problémákat.

A hőség áttételesen ugyan, de növelheti a közúti balesetek számát. Sok sofőrnek komoly gondot okoz a komfortzóna elhagyása, ezzel párhuzamosan csökken a koncentrálóképessége, nő a reakcióideje. A baleseti statisztikák szerint közepes hőterhelés mellett (ez 27 Celsiu-fokot jelent) a balesetek száma átlagosan 6 százalékkal emelkedik; ugyanez nagy hőterhelés esetén (ezen 32 Celsius.fokot kell érteni) már 13 százalékra emelkedik. Az átlagos baleseti ráta extra hőterhelésnél (37 Celsius-foknál) pedig akár 33 százalékos növekedést is elérhet.

Hőkollapszus is lehet a vége

A klímaberendezés használata azonban jelentősen csökkenti a balesetveszélyt: teljes megoldást nem kínál ugyan, de vitathatatlan a haszna. Pláne, hogy a csúcsforgalomban a tűző napon álló jármű megdöbbentően gyorsan képes felmelegedni.

A tűző napon álló járműben percenként egy fokot is nőhet a hőmérséklet                                                         Fotó: pixabay.com

Közvetlen napsugárzás esetén egy nem mozgó jármű belső térében percenként egy Celsiust is emelkedhet a hőmérséklet, amely az autó belsejében akár 70 Celsius-fokot is elérheti! Ilyen terhelésre a szervezet pillanatnyi eszméletvesztéssel, a keringési rendszer összeomlásával is reagálhat, ezt a szakirodalom hőkollapszusnak hívja.

A csecsemők különösen veszélyeztetettek

Teljes körű védelem nincs, ugyanakkor lehet védekezni az álló autó felmelegedése ellen. Például leállításkor az ablakra helyezhető alumíniumos fény- és hővisszaverő fóliákkal, amelyek valamelyest képesek meggátolni a túlmelegedést. Egy kicsit az indulás előtt is javíthat valamit a helyzeten. Ne induljon el egyből, kicsit járassa meg a levegőt előbb. A lehúzott ablakokkal való vezetés hatékonyabb, de hosszú időn át való vezetés mellett nem szerencsés; óriási a zajterhelés, ami fokozza a stresszt, másrészt a huzat fülgyulladást vagy megfázást is okozhat. Különösen a csecsemők és a kisgyermekek, a fogyatékosok, szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők tartoznak a veszélyeztetett csoportba. A folyadékpótlás alapvető, de nem mindegy, mivel teszi: bármennyire is népszerű, ne jéghideg italt igyon, mert a szervezet pont fordítva reagál. Amint a gyomor érzékeli, hogy nagyon lehűlt, hőtermeléssel védekezik, ami csak fokozott izzadást, még több folyadékvesztést okoz. A legjobb választás a gyümölcstea, a cukrozatlan gyümölcslé és az ásványvíz.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei