Armel operafesztivál: igazi csemege Budapesten és Bécsben

A budapesti Müpa és a bécsi MuTh Színház ad otthont július 1. és 5. között az Armel Opera Festivalnak, amelyen négy kortárs szerző műve mellett egy Gluck-operát mutatnak be.

 A Müpában svéd, szerb, francia és belga társulatok produkcióit, a bécsi színházban két magyar bemutatót tekinthet meg a közönség.
A fesztivált Gluck operája nyitja Orfeo & Euridice címmel a svédországi NorrlandsOperan produkciójában, másnap Dejan Despic Adok-Papok című vígoperáját az újvidéki Szerb Nemzeti Színház adja elő. A fesztivál harmadik estéjén Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperáját, majd július 4-én Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját mutatják be Bécsben. A záróprogramban Ben Johnston, Gavin Bryars és Michael Ondaatje Calamity / Billy című műve két francia és egy belga társulat előadásában várja az érdeklődőket a Müpában.
Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója a rendezvény programját bemutatva felhívta a figyelmet az operabuszra. A bécsi előadásokra jeggyel rendelkezők ugyanis a budapesti Hősök teréről induló ingyenes buszjáraton juthatnak el az osztrák fővárosba és vissza. Az igazgató kiemelte azt is, hogy az ARTE Concert élőben közvetíti a fesztivál produkcióit.
A fesztiválon az Orfeo & Euridice Asa Kalmér rendezésében látható, Ámort Jeanne Gérard francia szoprán alakítja az Armel Opera Festival versenyszereplőjeként. Első alkalommal ölt operai formát Stevan Sremac zentai író története Adok-Papok címmel Dejan Despic alkotásaként, a versenyszereplő Antonel Boldan román–francia tenor a kocsis szerepében áll színpadra.
Az óriáscsecsemő című bábopera szövegkönyvét Déry Tibor azonos című színpadi műve nyomán Vajda Gergely és Horváth Péter írta. A Kolibri Színház produkcióját Novák János rendezte, a versenyszereplő Agathe de Courcy francia mezzoszoprán az Anya, a Szűz és Stefánia szerepében látható.
Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját Almási-Tóth András rendezésében mutatják be. A librettót a szerző alkotótársa, Mezei Mari készítette Ivan Morris angol fordítása alapján. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában a versenyszereplő Fülep Máté magyar bariton. Az opera ősbemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Zeneakadémiával közös programként valósult meg 2014-ben.
A Calamity / Billy című, két zeneszerző művét magába foglaló előadás francia–belga koprodukcióban készült, a versenyszereplő Sarah Defrise belga szoprán Jane-t alakítja.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei