A Q10 koenzim segíthet az izmok működésében?

Mára már ismerté vált a Q10 koenzim, amely nemcsak az öregedés elleni harcban, azaz a sejtek regenerálásában fejti ki hatását, hanem több sportorvosi kutatás foglalkozott és kimutatták a Q10 előnyeit az állóképességet és erőkifejtést igénylő sportoknál.

Már 2008-ban egy nagyobb vizsgálat során bebizonyosodott, hogy egyszeri nagyobb dózisban alkalmazott (300 mg) Q10 adása is képes növelni az izmok oxigénfelvételét.

Később egy 2012-es kutatás azt bizonyította be, hogy 30 napon át történő szedés után az edzés során megnyúlt az elfáradásig eltelt idő, valamint jelentősen csökkent a kreatininszint, ami pedig az izmok károsodásának csökkenését jelzi.

A mérések bizonyították a TNF-alfa gátló hatást is, amely az izmokban feleslegesen jelentkező gyulladás mértékéért felelős.

A kor előrehaladtával fokozódó izomvesztési hajlam ellenszere is lehet a Q10, és a változókorban elinduló, illetve az öregedéssel járó úgynevezett „petyhüdt” izmok ellen is.

Így a mai modern tudománynak köszönhetően segíthetünk izmaink védelmében a rendszeres napi mozgást kombinálva Q10 koenzim alkalmazásával!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei