A matyó stílusikon

A Hímezz magyarra program szervezői azért döntöttek úgy, hogy kisfilmmel indulnak az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának versenyén Szatmárcsekén, mert a Görgey Zsuzsa által elnökölt Magyarok Európában Egyesület munkacsoportjának megalakulásával szinte egyidejűleg fedezték fel a mezőkövesdi Takács István (1901–1985) freskófestő, festőművész és divattervező munkáit.

Radványi Katalin idegenforgalmi szakember, a program ötletgazdájának, Szöőr Annának a személyes tanácsadója nem egyszer járt többek között olasz vendégeivel az egri székesegyházban anélkül, hogy bárki megemlítette volna, hogy ott a templomfestő egyházi ábrázolásai láthatóak, pedig 290 hazai templom őrzi a Takács-freskókat.

„Takács István művészete szinte értelmezhetetlen az absztrakt-kortárs képzőművészet által eluralt művészeti palettán” – mondja a mezőkövesdi Tóth István dokumentarista, a Matyó stílusikon című kisfilm alkotója.

„Sem nem reneszánsz, sem nem barokk utánérzést élünk át a művei láttán, hanem, kissé merészen fogalmazva bár, de kijelenthetjük, hogy magát a matyót  varázsolta a falakon, vásznakon  és a ruhákon önálló képzőművészeti, divattörténeti  stílusirányzattá” – folytatta Tóth István.

„Ritka az olyan freskófestő, festőművész, aki divattervező is egyben” – egészítette ki Szöőr Anna a dokumentarista gondolatmenetét. Amikor Árvai Erzsébet, a Hímezz magyarra program szakmai vezetője először meghívott a Mezőkövesden található Takács István-gyűjteménybe, nem hittem a szememnek a divatterem láttán. A matyó madonna és családábrázolások, valamint megannyi egyházi témájú festményben való gyönyörködés után elámultam az urbánus ízlésvilágot tükröző, ámde népi motívumokkal díszített ruhaterveken. A Szeleczky Zita-emlékév szervezőjeként azóta is kutatom, hogy melyik ruhát viselhette ezek közül a gyönyörű színésznő, hiszen Takács István a negyvenes években készítette el a divatterveit.

Az utolsó polihisztorok egyikeként számon tartott keresztény művész életművét Lackó Pető Mihály művész-tanár gondozza szívvel-lélekkel a Takács István Alapítvány kuratóriumi elnökeként.

A Matyó stílusikon c. kisfilm célja, hogy minél többen ellátogassanak Mezőkövesdre, hogy megismerjék a gyűjteményt, valamint a Szent László-templomot, amelynek falain a kereszténység találkozik a népkultúrával a festőzseni stílusirányzattá varázsolt matyó megközelítésében.

„Tóth István Matyó stílusikon c kisfilmje döntőbe került az V. Kulturális Filmek Fesztiváljának versenyén. Ahhoz, hogy minél többen megismerjék a freskófestő, festőművész és divattervező munkásságát, kérjük tekintse meg az alkotást, a Matyó stílusikon c. kisfilmet!” – kéri Szöőr Anna, a Hímezz magyarra program ötletgazdája.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei