Nem magával van a baj, ha egyre rosszabbul bírja a nyarakat

Érezteti hatását a globális felmelegedés, pontosabban a klímaváltozás: a mögöttünk hagyott hónap minden idők egyik legforróbb júniusa volt, legalábbis a nemzetközi mérések 1880-as megkezdése óta. Már harmadik éve tapasztalunk rekordhőséget.

A jelenleg rendelkezésre álló mérési adatok alapján a 2017-es volt a harmadik valaha mért legforróbb június a Földön, az elmúlt hónapot csak a 2015-ös, illetve a rekorder 2016-os előzi meg ezen a listán – írja a The Guardian az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont számaira hivatkozva.

Forró időszak

A szervezet a kombinált szárazföldi és tengerfelszíni adatokat vette alapul: a 20. század átlagához képest a múlt hónapban 0,82 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor „szokásosnál”, érdekesség, hogy ez volt a 41. június sorozatban, amely átlaghőmérséklet fölötti értéket produkált.

Melegszik, ez tény

A NASA, azaz az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala múlt heti mérései során közel hasonló eredményre jutott, de náluk 2017 júniusa csak a negyedik a listán, 1998-ban ugyanis számaik alapján globálisan összességében melegebb volt ebben a hónapban.

A NASA adataiból kiindulva Gavin Schmidt éghajlatkutató, a NASA Goddard Institute For Space Studies igazgatójának becslése szerint a 2017-es év valószínűleg a második legmelegebb év lesz 2016 után (1880, azaz a globális mérés kezdete óta), de majdnem biztosan az első három legforróbb esztendő közé tartozik majd.

Ez a három év pedig 2015, 2016 és 2017 lesz, azaz jelenleg egy elég forró időszakot él át a bolygó lakossága.

Gyorsabb ütemben

Egyes vélekedések szerint a mostani felmelegedési tendencia legfőbb okozója szinte majdnem biztosan az általában a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátása, több tanulmány is arra mutat rá, hogy eme hatás nélkül elképzelhetetlenek lennének az ilyen meleg évek.

Mások a periódusossággal magyarázzák a jelenlegi kiugró hőmérsékleti adatokat, nem kizárva az üvegházhatású gázok felmelegedésben játszott szerepét. Ahogy a számok is mutatják, az elmúlt pár évben a felmelegedés gyorsabb tempóra váltott, ám egyes tudósok szerint ez nem változtatja meg a bolygónkon végbemenő klímaváltozás ütemére vonatkozó hosszú távú elképzeléseket.

A Nap siethet segítségünkre?

Mika János éghajlatkutató szerint a Nap kisebb aktivitása nem okozhat újabb jégkorszakot a földön, de fékezheti a globális felmelegedést. A szakértő egy közelmúltban publikált tanulmánnyal kapcsolatban nyilatkozott, mely szerint mivel a Föld ugyanannyi energiát kap, mint a kisjégkorszak idején, ezért a klíma is olyan lesz – olvassa el korábbi cikkünket!

Fotó: Shutterstock

Call Now Button