Ezen az egyetemen ajánlott mély dekoltázzsal diplomázni

Szexizmussal vádolták meg azt a belga egyetemet, amely e-mailben arra kérte női hallgatóit, hogy mélyen kivágott felsőben vegyék át diplomájukat.

Nagy botrány kerekedett Belgiumban, miután a Brüsszeli Szabadegyetem (Université libre de Bruxelles) orvostudományi kara elektronikus levélben arra kérte a diplomaosztó előtt álló női hallgatóit, hogy lehetőség szerint mélyen dekoltált ruhában jelenjenek meg a díszes eseményen – számolt be a különös esetről a The Guardian.

A férfiaknak nem ajánlott semmit kirakni

Az intézmény levelében esztétikai szempontokra hivatkozott, miszerint a fiatal női hallgatók jobban néznek majd ki, ha felvesznek egy elegáns ruhát vagy pedig egy szoknyát egy olyan felsővel, amelynek a nyakkivágása mélyen van. A férfiakkal szemben már nem voltak ilyen nagy elvárásaik, nekik öltöny viselését javasolták.

A levél természetesen nem maradt „körön belül”, a Facebookon kapott publicitást, és az „egy kis botrány” címszó alatt kiposztolt szövegre rengeteg komment érkezett. Voltak akik hihetetlennek tartották az esetet, mások felháborodtak, többen szexizmussal vádolták meg az egyetemet.

Doktori és mellek

Volt olyan hozzászóló, aki viccnek tartotta az egészet, mondván valakik éppen most kapnak orvosi diplomát, erre azt kérik tőlük, hogy mutassák meg a mellüket. Más szerint azzal nincs baj, ha elegáns viseletet követelnek meg a női diplomázóktól, de a kivágás már túlzás: „most szerzed meg a Phd-fokozatot, de kit érdekel, mutasd a melled”.

Ahogy a felháborodás nőtt – még egy nagy párizsi napilap is átvette a sztorit –, úgy az egyetemnek is meg kellett szólalnia a kínos ügyben. A Facebookon és a Twitteren is őszinte bocsánatkérésüknek adtak hangot: „Magától értetődik, hogy a fiatal diplomások ruházatához kapcsolódó utasítások ellentétesek az egyetem és a kar értékeivel”  – írták.

Hogy ezzel vége van-e a történetnek, az még nem derült ki, mindenesetre ez a nagy visszhangot kapott skandallum nem tett jót az egyetem hírnevének.

Fotó: Shutterstock

Call Now Button