70 éves Brian May, a Queen legendás gitárosa, a We Will Rock You szerzője

Az exhibicionista Freddie Mercury szöges ellentéte volt a színpadon és a magánéletben is

Július 19-én, vagyis szerdán ünnepli hetvenedik születésnapját a brit Brian May, az egyik legnagyobb hatású rockzenekar, a Queen legendás gitárosa: olyan himnuszok fűződnek a nevéhez, mint a We Will Rock You című korszakos sláger, amely nélkül még ma sem rendeznek sporteseményt, vagy a Queen utolsó dala, a The Show Must Go On. Utóbbi korszakokon átívelve mutatja be, milyen az, amikor egy rockdal a műfaji keretek határain túllépve fogalmaz meg egy örökérvényű üzenetet. A Queen + Adam Lambert novemberben Budapesten játszik.

Brian May a middlesexi Hamptonban látta meg a napvilágot, idézi fel a gitáros életét az MTVA Sajtó- és Fotóarchívuma. Apja Őfelsége védelmi minisztériumában dolgozott és nagy zenerajongó is volt, a kiválóan zongorázó elektromérnök egyszerre vezette be fiát a zene és az elektronika rejtelmeibe. Brian először ukulelén játszott, majd megtanult zongorázni, első gitárját hetedik születésnapjára kapta. Amikor nagyobb lett, apjával úgy döntöttek, hogy egy régi kandalló mahagóni fáját felhasználva, egyedi elgondolásaik alapján raknak össze egy gitárt. Kétéves munkával sikerült megalkotni az álomhangszert, a Red Specialt, amely felülmúlt minden akkor kapható zeneszerszámot, azóta May hang- és vizuális védjegyévé vált, s valóságos mitológia veszi körül. Ezzel a kiváló vörös gitárral állt első bandája, a Smile élére, s később a Queen húszéves pályafutása alatt is meghatározta az együttes utánozhatatlan hangját.

Freddie Mercury javasolta a Queen nevet

A jó tanuló Brian a neves londoni Hampton Grammar Schoolba került, ahol igen élénk zenei élet folyt, diáktársa volt Jimmy Page is, a Led Zeppelin későbbi gitárosa. Briant egészen fiatal korától nagyon sokféle zenei hatás érte: csodálta a Beatlest, George Harrisont külön is, a Shadowst, Eric Claptont, a Creamet, Jeff Becket és természetesen Jimi Hendrixet. 1968-ban alapította a Smile rock-triót, amelyben már együtt zenélt a dobos Roger Taylorral. Az együttest szerződtette a Mercury kiadó, de a nagy várakozás ellenére sem keltettek feltűnést. A basszusgitáros két év múlva otthagyta őket, helyére barátja, Freddie Mercury ugrott be énekesnek.

Az exhibicionista Freddie Mercury meghatározó tagja lett a zenekarnak, a nevet is ő szorgalmazta Fotó: Shutterstock

Kezdeményezésére nevüket Queenre változtatták, új zenei irányt vettel fel, a glam rock, a heavy metal és a progresszív rock elemeit ötvözték. A basszusgitárosi poszton több jelölttel kísérleteztek, végül John Deacon személyénél horgonyoztak le. A Queen minden koncerttel ismertebb lett, mígnem a hetvenes évek közepére a brit rock egyik nagyágyújává váltak.

A vasfüggöny mögött elsőként nálunk léptek fel

Világszerte mintegy 170 millió albumot adtak el, olyan sikerlemezek fűződnek a nevükhöz, mint az A Night At The Opera, az A Day at the Races, a News of the World és a Jazz. A Queen első nagy nyugati rockzenekarként lépett fel a vasfüggöny mögött, történetesen éppen a Népstadionban 1986. július 27-én, a koncertet Live Magic címmel látványos filmen örökítették meg. May harminc évvel később, 2016-ban járt ismét Magyarországon, akkor Kerry Ellis brit énekesnővel adott koncertet.

Brian May játéka új utat nyitott a műfajban. Fotó: MTI/EPA/Claudio Onorati

A Queen minden tagja írt slágereket, de May dalai a legkönnyebben felismerhetők, hiszen gitárjátéka kompozícióban és hangzásban is új utakat nyitott. Nevéhez fűződik többek között a We Will Rock You, a Fat Bottomed Girls, a Now I’m Here, a Tie Your Mother Down, a Hammer To Fall, az I Want It All, a Hegylakóból ismert Who Wants To Live Forever és a Queen utolsó dala, a The Show Must Go On. A Queenben Freddie Mercury volt az abszolút frontember és a legnagyobb slágerek szerzője, míg May a színpadon is, az életben is szöges ellentéte volt a végletekig exhibicionista énekesnek a maga szerénységével.

Szólóban igényes, de átütő siker nélkül lemezek

Mercury 1991-ben bekövetkezett halála után szólóban folytatta, több igényes lemeze is megjelent, koncertjeit jól fogadta a közönség. Első önálló albumát megelőzte a Driven by You című dalának sikere, amely Angliában bekerült Top Tenbe és a Ford is felhasználta reklámjában. A nóta 1992-ben Ivor Novello-díjat nyert és szerepelt a gitáros ugyanebben az évben kiadott Back to the Light című szólóalbumán. A korong ugyan nem lett a rock meghatározó szenzációja, de szépen fogyott, May a Too Much Love Will Kill You című dalát az egykori „főnöknek”, Freddie Mercurynak ajánlotta.

A We Will Rock You

Ez az első dal a Queen 1977-es News of the World albumán, amelynek szerzője Brian May. Az inspirációt a koncerteken velük együtt éneklő rajongók szolgáltatták, ennek hatására akart kifejezetten olyan dalt írni, amelyet a közönség is könnyedén el tud énekelni. A dal alapja a jellegzetes két dobbantás és az ezt követő taps, ehhez társul a kíséret nélküli ének, a végén pedig egy zseniális gitárszóló hallható. Jellemzően a koncertjeik végén adták elő, minden turnéjukon játszották. Egyike az együttes legismertebb és legjellegzetesebb dalainak. A maga idejében vegyesen fogadták a kritikusok, bírálói szerint a Queen ezzel a dallal csupán felsőbbrendűségét szerette volna demonstrálni. Napjainkban a legtöbben elismerik jelentőségét, és a rocktörténet legjobb dalai közé sorolják. Manapság szinte nincs olyan sportesemény, amelyen ne szólna a hangszórókból vagy ne énekelné a közönség.

Igazi stúdióalbumot ezután 1998-ban dobott piacra ismét Another world címmel, és Budapestre is ellátogatott egy koncert erejéig. Roger Taylor dobossal karöltve több, a Queen együttes nevéhez fűződő produkcióban vett részt, számtalan régi dalukat feldolgozták más előadókkal, és a We Will Rock You musical megalkotásában is részt vettek.

Csillagászatból doktorált

May 1974-ben kiváló eredménnyel diplomázott fizikából és matematikából, de a Queen sikerét látva úgy döntött, hogy minden idejét a zenének szenteli. Az új évezredben látta elérkezettnek az időt, hogy felelevenítse a csillagászat iránti vonzalmát: 2007-ben, harminc évvel annak elkezdése után befejezte csillagászati disszertációját és megkapta doktorátusát.

May július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját. Fotó: MTI/EPA/Ferdy Damman

Több tudományos munkában vett részt, így a NASA New Horizons elnevezésű Pluto-szondájának megalkotásában, 2008 és 2013 között a liverpooli John Moores Egyetem kancellárja volt. Tudását népszerű-tudományos munkában is kamatoztatta: két neves brit csillagásszal közösen írt könyvet az ősrobbanásról és az univerzum fejlődéséről. Mayt 2005-ben a brit birodalmi rend parancsnoki fokozatával (CBE) tüntette ki II. Erzsébet királynő több évtizedes munkásságáért, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legjobb gitárosa közé.

Novemberben Budapesten lépnek fel

A Queen két egykori tagja (John Deacon basszusgitáros már nem zenél) 2004-ben Paul Rodgers énekes társaságában indult turnékra, Rodgers helyét 2011-től az amerikai Adam Lambert tölti be. A Queen 2017. november 4-én lesz újra Magyarország vendége, a Queen+Adam Lambert koncertsorozat budapesti állomásán a Papp László Sportarénában.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei