Már tablettával is lehet küzdeni a titokzatos kór ellen

Idült sokízületi gyulladás

Szájon át szedhető gyógyszert fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport az idült sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kezelésére – jelentette be a Bécsi Orvostudományi Egyetem.

A betegség kezelésére alkalmazott leggyakoribb gyógyszer a metotrexát, amelyre azonban nem minden páciens reagál megfelelően. Ebben az esetben a gyógyszert gyakran egy szelektív immunszupresszáns anyaggal, adalimumabbal kombinálják. Ezt kéthetente kell befecskendezni a bőr alá, amitől a páciensek esendőbbek lesznek a fertőzésekkel szemben.

A Bécsben élő reumatológus, Josef Smolen, valamint argentin, ausztrál, kínai, brit és amerikai kollégái által kifejlesztett új gyógyszer ugyanolyan hatékony, mint elődei, de tabletta formájában lehet beszedni. A készítmény a metotrexát hatóanyag mellett – Janus-kináz-gátló (JAK) – tofacitinibet is tartalmaz.

A pácienseknek napi két tabletta bevétele ajánlott. A kutatók megjegyezték, hogy a tofacitinib önmagában nem hatásos, ezért van szükség a másik hatóanyagra is.

A titokzatos kór

Az idült sokízületi gyulladást a szervezet saját immunrendszere okozza, megtámadva az ízületeket. A betegség igen fájdalmas lehet. Gyakrabban fordul elő a nők körében, ám nem tudni, mi váltja ki az immunrendszer támadását. A Magyar Reumabetegek Egyesületének honlapján egyenesen titokzatos kórnak titulálják, és leírják, hogy a betegségre nagyon nehéz a diagnózist felállítani, a gyógyítás pedig – egyelőre – lehetetlen, csak a romlás állítható meg.

Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei