5 keresett szakma, melyhez nem kell érettségi

Egyre nagyobb Magyarországon a szakemberhiány. A vendéglátásban, a kereskedelemben és az építőiparban különösen nehéz szakképzett munkaerőt találni, sok olyan szakmában, melynek megszerzéséhez még érettségi sem szükséges.

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte a legnépszerűbb érettségi nélkül megszerezhető szakmákat. Fizetős tanfolyami rendszerű képzéseken ezeknek a szakmáknak a nagy része 3–12 hónap alatt megszerezhető, így aki gyorsan akar pályát módosítani, könnyen válthat ezekkel az OKJ-tanfolyamokkal. Ráadásul sok esetben a tanfolyamszervező iskolák is segítenek az elhelyezkedésben.

Melyik szakmákhoz nem szükséges érettségi?

Már az OKJ-képzés számából meg lehet állapítani, melyek az érettségi nélkül megszerezhető szakmák. Minden OKJ-képzésnek van egy azonosítószáma, melynek első két számjegye árulkodik a tanfolyamhoz szükséges iskolai végzettségről.

21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.

31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.

33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.

51: középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem kell hozzá, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen).

De nézzük, melyek a legkeresettebb érettségi nélkül megszerezhető szakmák!

Szakács

A vendéglátóipari OKJ-tanfolyamok nagy része érettségi nélkül is elvégezhető, csak nyolc általános iskolai végezettség szükséges a megkezdésükhöz. Ilyen tanfolyam például a szakács, a cukrász és a pincér.

Nyáron a Balaton környékén különösen nagy a kereslet a szakképzett szakácsokra, de a nagyobb városokban is könnyen el lehet helyezkedni ezzel a végzettséggel. Igaz, a kezdők nem keresnek annyit, mint a tapasztalt munkavállalók, de egy 3–5 év tapasztalattal rendelkező szakács általánosságban már nettó 300–360 ezres fizetésre számíthat.

Targoncavezető

A legnépszerűbb OKJ-tanfolyamok a gépkezelő-képzések. Nem véletlenül.

Targoncavezető vagy emelőgép-kezelő OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem és a termelőipar területén is könnyen el lehet helyezkedni. Ezekhez a tanfolyamokhoz sem kell érettségi, elég a nyolc általános. Egy targoncavezető-tanfolyam a képzés ütemezésétől függően 1–2 hónap alatt elvégezhető, az ára pedig már az első fizetésnél megtérül.

Villanyszerelő

Az építőiparban is nagyon nagy a szakemberhiány, és hatalmas kereslet van a jó villanyszerelőkre, kőművesekre és asztalosokra. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki szerelőt keres kisebb-nagyobb munkálatokra. Habár ez a kialakult helyzet rossz a megrendelőknek, a villanyszerelő pályát választóknak különösen előnyös lehet. Ráadásul az építőipari szakmákkal nem csak Magyarországon, hanem külföldön is könnyedén el lehet helyezkedni.

Személy- és vagyonőr

Hatalmas a kereslet a munkaerőpiacon a képzett vagyonőrökre, az álláshirdető portálokon rengeteg lehetőség közül válogathatnak a szakmabeliek. Éppen ezért a személy- és vagyonőrtanfolyam tanulóinak már a képzés alatt is számos munkalehetőséget ajánlanak a cégek, így a végzett tanulók azonnal el tudnak helyezkedni.

Eladó

Lassan naponta jelennek meg újságcikkek arról, hogy mennyire megnőttek a bérek a kereskedelemben. A nagyobb kiskereskedelmi láncok egyre magasabb bérekkel és plusz juttatásokkal csábítják magukhoz a szakképzett munkavállalókat. Azoknak, akik a kereskedelemben szeretnének elhelyezkedni, de csak egy-egy részterület iránt érdeklődnek, vagy olcsóbb tanfolyamot keresnek, választhatják az élelmiszer-, vegyiáru-eladó vagy a műszakicikk-eladó részszakképesítéseket is. De azok, akik ambiciózusak, és szívesen betöltenének magasabb pozíciót, esetleg saját boltot nyitnának, kombinált boltvezető-tanfolyamot is végezhetnek. Itt is elég az alapfokú iskolai végzettség, tehát ezek a kereskedelmi OKJ-képzések már 8 általánossal is elvégezhetőek.

Nagy szükség van a szakképzett munkavállalókra, és mint látható, szerencsére nem minden keresett OKJ-képzéshez szükséges érettségi. A TanfolyamOKJ.hu oldalon több száz képzés közül válogathatnak a tanulni vágyók.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei