Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
- Ez az esemény elmúlt.
Sajtmustra
2018.-09.-29.
Kézműves sajtok, ízes programok! A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyicanyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon. Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező sajtműhely keretein belül. Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyicanyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.
A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból.
A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd, ahol szórakozás közben ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és -préselésen keresztül a kóstolásig.
A Sajtmustra programja:
- Gingalló Csokoládéműhely
- Nyitott műhely – csokoládékészítés-bemutató (10.30, 12.00, 13.30, 15.00, 16.30 órakor)
- Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókái
- Sajtkukac játszótér
- Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadékkezelés, préselés és kóstolás.
- Aubergine Terasz
- Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
- Grillezett gomolya salátával
- BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ-oldalas rozmaringos burgonyával
- Desszert Pince
- mézes- almás camembertpite
- vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta
- Gradowski Birtok
- Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok
- Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
- Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes
- Sobol Pincészet és Erdélyi ízek udvara
- Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve
- Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat
- Árpás Laci sonkamester pincéje
- Délvidéki ízek, grillvarázs
- Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass
- Halmi Pince
- Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
- Levendulás és mentás fröccs
- Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok
- Szent Orbán Pince
- Valaha Tanya
- Etyeki Sörmanufaktúra
- Tátrai Pince
- A pincészet borainak kóstolója és vására
- Rezeda Terasz:
- Boros sajtleves és szarvasraguleves
- Lecsó tarhonyával, tarja- vagy csirkesteakkel
- Sajttorta szőlőlekvárral
- 00 óra: Budai Project
- Sajtkészítők utcája
- A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására
- EtyekVin Pince
- Helyi borok és grillvarázs
- Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
- Stelázsi – válogatott finomságok a kamrából
- Caffé Go
- Dvorák vendégudvar
- Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
- Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál
- Szörp és lekvárvásár
- Debreczeni Pince: Debreczeni–Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
- Borsajtoló – ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.
- 11–15 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
- 15–18 óra: Kaiser Zoltán és zenekara
- Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
- Grillételek és rétes
- Etyeki Sajtútállomás:
- Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyicanyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is.
- Rókusfalvy Birtok:
- Kóstoló és vásár a birtok boraiból.
- Buzál-Mórocza Pince