Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sajtmustra

2018.-09.-29.

Kézműves sajtok, ízes programok! A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyicanyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram. 

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, de első alkalommal az etyeki Gasztrosétányon. Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező sajtműhely keretein belül. Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyicanyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.

A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból.

A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd, ahol szórakozás közben ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és -préselésen keresztül a kóstolásig.

A Sajtmustra programja:

  1. Gingalló Csokoládéműhely
  • Nyitott műhely – csokoládékészítés-bemutató (10.30, 12.00, 13.30, 15.00, 16.30 órakor)
  • Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókái
  1. Sajtkukac játszótér
  • Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadékkezelés, préselés és kóstolás.
  1. Aubergine Terasz
  • Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
  • Grillezett gomolya salátával
  • BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ-oldalas rozmaringos burgonyával
  1. Desszert Pince
  • mézes- almás camembertpite
  • vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta
  1. Gradowski Birtok
  • Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok
  1. Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
  • Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes
  1. Sobol Pincészet és Erdélyi ízek udvara
  • Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve
  • Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat
  1. Árpás Laci sonkamester pincéje
  • Délvidéki ízek, grillvarázs
  • Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass
  1. Halmi Pince
  • Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
  • Levendulás és mentás fröccs
  • Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok
  1. Szent Orbán Pince
  • Valaha Tanya
  1. Etyeki Sörmanufaktúra
  2. Tátrai Pince
  • A pincészet borainak kóstolója és vására
  1. Rezeda Terasz:
  • Boros sajtleves és szarvasraguleves
  • Lecsó tarhonyával, tarja- vagy csirkesteakkel
  • Sajttorta szőlőlekvárral
  • 00 óra: Budai Project
  1. Sajtkészítők utcája
  • A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására
  1. EtyekVin Pince
  • Helyi borok és grillvarázs
  1. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
    • Stelázsi – válogatott finomságok a kamrából
    • Caffé Go
  1. Dvorák vendégudvar
  • Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
  • Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál
  • Szörp és lekvárvásár
  1. Debreczeni Pince: Debreczeni–Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
  • Borsajtoló – ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.
  • 11–15 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
  • 15–18 óra: Kaiser Zoltán és zenekara
  • Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
  • Grillételek és rétes
  1. Etyeki Sajtútállomás:
  • Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyicanyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is.
  1. Rókusfalvy Birtok:
  • Kóstoló és vásár a birtok boraiból.
  1. Buzál-Mórocza Pince

 

Részletek

Dátum:
2018.-09.-29.

Helyszín

Etyek, Gasztrosétány
Telefon:
(20) 373-2760
Honlap:
www.sajtmustra.hu
Call Now Button