Első alkalommal rendezték meg Magyarországon civil kezdeményezésre Az év szaloncukra versenyt, melyen 2020-ban a Demeter Chocolate sós karamellás terméke nyerte el az első helyezést.
Második helyen a gyulai Kézműves cukrászda kókuszkrémes szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Stühmer pisztáciakrémes szaloncukra lett. A szaloncukor igazi magyar sajátosság, ezt bizonyítja az is, hogy erre a megmérettetésre százkilenc különböző ízű terméket neveztek.
A gasztroversengésre az összes magyarországi gyártó (nagy és kis cégek, kézművesek) meghívást kapott, mindegyikük szabadon dönthetett, hogy részt vesz-e a versenyben, és a teljes szaloncukor-kínálatából hányat indít el – mondta Az év szaloncukra online eredményhirdetésén Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny két ötletgazdája.
A szervezők számos kategóriában hirdettek győztest a mai kor gasztronómiai elvárásaira is tekintettel.
Az év kézműves szaloncukra a Kézműves cukrászda mogyorónugátos tejcsokoládés terméke.
Az év cukormentes szaloncukra kategória első helyezettje a Sulyán cukrászda mandulás, aszalt szilvás, diós, étcsokis szaloncukra.
Az év laktózmentes szaloncukra a Damniczki cukrászda vörösboros-málnás szaloncukra (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet merlot-jával).
Az Upper Bars belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor nyerte el Az év gluténmentes szaloncukra címet.
Volt néhány igazán egyéni kategória, Az év szaloncukra a 499 forint/100 gramm alatti árkategóriában a Tesco karamellkrémmel töltött terméke lett.
Az úgynevezett extra kategóriákban csak egy-egy győztest hirdettek. Ezek mellett természetesen megkerülhetetlen volt Az év legjobb zselés szaloncukra meghirdetése, ami a Chocco Garden meggyes édessége lett.
Az év új ízének a Piros Mogyorós kókuszos szaloncukrot választották.
A gyerekek kedvence kategóriában pedig holtversenyben a Tesco banános-ropogós és a málnás-robbanócukorkás szaloncukor végzett az élen.