Jó tanácsok grillezéshez

Ahogy megérkezett a tavaszi jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk. Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek (most ugye csak szűk körű) grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk néhány tippet, amire érdemes odafigyelni. Tanácsaink arra is kiterjednek, milyen ételek kerüljenek a grillrácsra.

Tervezzünk előre, hagyjunk időt az előkészületekre!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, nekünk pedig csak most jut eszünkbe, hogy nem vettünk mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló)lista készítése előzzön meg, hogy biztos lehessünk benne, minden szükséges hozzávalót beszereztünk és azokat elérhető közelségben el is rendeztük. Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30–40 perc). Ha a grillrács felett 15–20 centiméterre tartjuk a kezünket és csak 2–3 másodpercig tudjuk elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90–120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

Sose hagyjuk a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne öntsünk a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk és a szépen izzó parazsat is tönkretesszük. Figyeljünk arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyjunk a grill körül.

Hogyan süssünk húst és félkész grilltermékeket?

Lényegében bármilyen húst grillezhetünk, amihez kedvünk támad, csupán, hogy csak akkor sózzuk meg őket (különösen az alacsony zsírtartalmú húsokat), mielőtt közvetlenül a lángra helyezzük, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Ha pedig egy egyszerűbb megoldásra vágyunk, válasszuk az előkészített grilltermékeket. Például a Gierlinger Berner-grilleket. Az ízletes virsliket baconbe burkolják, ami nemcsak hihetetlenül ropogósra sül a láng felett, de az íze is fenomenális. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája egy olyan tökéletes párosítás, aminek lehetetlen ellenállni.

Bacon, bacon, bacon!

A bacon virsli nélkül is remek grilleznivaló, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, például salátákhoz, grillszendvicsekhez. Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatunk bele.

Minőség-ellenőrzés

A grillezett étel állagát ne villával ellenőrizzük, ugyanis ha beleszúrjuk a villát, azzal kiengedjük a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval közeledjünk a grillezetthez. A Berner-termékeket elég csak megforgatni, szurkálni semmiképp sem javasolt! A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket –mint például a krumplit – előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

Türelem

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt (legyen szó zöldségről, húsról vagy akár halról) túl hamar akarjuk megfordítani, pedig idő kell ahhoz, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgassuk, azzal csak roncsoljuk az állagát!

Tisztítás

A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröljük át, hogy ne tapadjon rá a hús, a sütés után pedig – amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró – egy kefe segítségével érdemes letisztítani. Ha hagyjuk teljesen kihűlni a fémet, a ráragadt ételmaradékot nehezebben tudjuk leszedni.

Forrás: premium-bacon.hu.

Call Now Button